Druhý největší akcionář Avastu se zbavil svého podílu

Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš

Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš Zdroj: Tomeš Michael / E15

Avast
Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast
Avast
Spolumajitel Avastu Pavel Baudiš
Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš
6
Fotogalerie

Společnost Sybil Holdings se rozhodla prodat svůj zbývající podíl v antivirové firmě Avast. Jde o 120,9 milionu akcií, což představuje 12,4 procenta. Akcie Avastu na rozhodnutí zareagovaly výrazným poklesem, v závěru středečního obchodování ztrácely asi 3,6 procenta na 372 pencí.

Finanční společnost Jefferies International uvedla, že prodej podílu se uskutečnil za cenu 367 pencí za akcii. To je skoro o pět procent méně, než činila úterní závěrečná cena akcií.

Společnost Sybil byla před prodejem podílu druhým největším akcionářem Avastu. S akciemi Avastu se obchoduje na burzách v Praze a Londýně.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG.

Avast je podle objemu tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za americkou společností Symantec. V České republice Avast zaměstnává 1200 lidí, z toho tři čtvrtiny ve výzkumu a vývoji.

Přestože akcie Avastu ve středu oslabily, zůstávají blízko historického maxima. To činí na londýnské burze asi 399 pencí. Na pražské burze akcie Avastu odepsaly 3,64 procenta na 106 korun. Maximum mají podle webových stránek pražské burzy na 114 korunách, před rokem stály zhruba 75 korun.