Avast v pololetí vydělal miliardy, nakoplo to jeho akcie

Avast - ilustrační foto

Avast - ilustrační foto Zdroj: Avast

Avast - ilustrační foto
Avast - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Druhé největší antivirové firmě na světě, tuzemskému Avastu, se daří. Technologická firma v prvním letošním pololetí zvýšila jak tržby, tak zisk. Tržby narostly o 9,2 procenta na v přepočtu 9,7 miliardy korun a zisk před zdaněním a odpisy (EBITDA) pak o 6,5 procenta na 5,46 miliardy korun.

Firma to ve středu oznámila v tiskové zprávě, v níž zároveň zveřejnila navrhovanou výši dividend. Ta by měla za první pololetí činit v přepočtu zhruba korunu na akcii, což je o téměř polovinu méně než dividenda za celý loňský rok.

Akcie na nová data reagovaly růstem. K poledni si od startu ranního obchodování na pražské a londýnské burze připsaly sedm procent. Pozitivně navíc výsledky hodnotí i analytici. „Avastu se opět podařilo předčít jak naše, tak tržní růstová očekávání. Byť je tržní reakce velmi silná, myslím si, že je do jisté míry adekvátní,“ míní analytik společnosti Patria Martin Cakl.

„Firma se navíc začíná angažovat i na potencionálně lukrativním trhu internetu věcí a rozvíjí se i v dalších segmentech, jako je analýza dat či ochrana středně velkých firem. Do budoucna tak lze očekávat další růst firmy,“ doplnil Cakl.

Avastu se podle šéfa firmy Ondřeje Vlčka vrací investice do inovací a zákaznických zkušeností. Zatímco výsledky v mobilním segmentu zůstaly lehce pod očekáváními, v dalších oblastech spotřebitelského segmentu se firmě dařilo udržet současné klienty a přidat i nové. „Tržby skupiny očištěné o kurzové pohyby vzrostly zejména díky dvojcifernému růstu segmentu stolních počítačů. Důležitým strategickým milníkem první poloviny roku pak bylo vydání řešení pro internet věcí pro koncové spotřebitele a mobilní operátory," doplnil Vlček.

Jednu z neúspěšnějších tuzemských technologických firem založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Nyní je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Produkty firmy pod značkami Avast a AVG využívá více než 400 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.

Celkem 40 procent akcií Avastu se od loňska obchoduje na burze, 38 procent drží zakladatelé, 13 procent CVC Capital a zbytek zaměstnanci.