Intelu dochází dech. A jeho akcie padají

Intel

Intel Zdroj: Unsplash

Procesory Intelu.
Procesory Ryzen od AMD jsou úspěchem.
Nvidia a Intel. V budoucnu ještě větší konkurenti.
Grafická karta Nvidie.
5
Fotogalerie

Zisk amerického výrobce čipů Intel dle tento týden zveřejněných výsledků za třetí čtvrtletí klesl o 28 procent. Na to ke konci týdne zareagovaly akcie firmy poklesem o více než 10 procent. 

Vykázaný zisk za třetí čtvrtletí byl 4,3 miliardy dolarů, před rokem to bylo za stejné období 5,99 miliardy dolarů. Tržby pak poklesly z loňských 19,19 miliardy dolarů na letošních 18,3 miliardy dolarů. 

Intelu padaly tržby z divize pamětí, a to o 11 procent na 1,2 miliardy dolarů. Také však třeba v segmentu internetu věcí. Tam tržby spadly dokonce o 33 procent na 677 milionů dolarů. Na poslední čtvrtletí tohoto roku odhaduje Intel tržby 17,4 miliardy dolarů.

Pro přehled stojí za to uvést, že akcie Intelu koncem ledna atakovaly ceny bezmála 70 dolarů za kus, postupně však padaly a v tuto chvíli se obchodují lehce pod 50 dolarů za akcii. 

"Rok 2020 s globální pandemií, geopolitickým pnutím a sociálním neklidem byl nejnáročnějším v mé kariéře," uvedl pro MarketWatch šéf Intelu Bob Swan. Tomu šlape na paty konkurence v podobě AMD, také však Nvidie. Dříve například Apple, který dosud s Intelem spolupracoval, oznámil plán vyvíjet vlastní mikročipy, na nichž hardware značky s jablkem ve znaku poběží. 

Konkurenční AMD se od počátku roku s cenou 48 dolarů za akcii dostalo až 90 dolarům v srpnu, aktuálně oscilují její akcie kolem ceny 80 dolarů za kus. Růst AMD způsobily jak příznivé finanční výsledky a úspěch produktové řady Ryzen, tak i zpoždění uvedení nových procesorů Intelu. To je další problém donedávna nezpochybnitelného lídra trhu. 

Nvidii pak zase táhla nahoru zejména poptávka po grafických čipech. Ambice ukázal i ohlášený záměř koupit od japonské skupiny Softbank za 40 miliard dolarů britský Arm.