Krypto-graf týdne: Bitcoin má dobrý rok, v jedné fundamentální statistice ho ale drtí Ethereum

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Hodnota mincí, které ročně zpracují blockchainy Bitcoin a Ethereum
2
Fotogalerie

Kryptoměny prodělávají výrazné oživení. Nejvíce pozornosti na sebe strhává dominantní bitcoin, který za týden posílil o více než deset procent a od začátku roku vzrostl už o tři čtvrtiny. Podle analytické společnosti Messari ale bitcoinovou síť co do hodnoty zpracovaných transakcí znatelně překonává Ethereum, na kterém funguje digitální měna ether s druhou nejvyšší tržní kapitalizací.

Blockchainem Ethereum by měly za letošní kalendářní rok „protéct“ digitální mince v celkové hodnotě přesahující bilion dolarů. Tak velký objem ještě žádný jiný blockchain nezpracoval. V případě bitcoinové sítě to bude o zhruba dvě stovky miliard dolarů méně, napsal analytik společnosti Messari Ryan Watkins. Růst, který Ethereum v tomto směru zaznamenalo, je podle Watkinse neuvěřitelný.

Před dvěma roky byla hodnota zpracovaných transakcích poloviční. Číslo vypovídá mimo jiné o důvěře, které se z pohledu kyberbezpečnosti blockchain Ethereum těší, stejně jako v první řadě o tom, že má stále větší praktické, respektive byznysové využití.

V případě takového srovnání mezi Bitcoinem a Ethereem je ale podle serveru Cointelegraph zapotřebí brát v potaz skutečnost, že zatímco platforma Ethereum zajišťuje chod celého nového odvětví takzvaných decentralizovaných financí (DeFi), bitcoinovou sítí žádné jiné než stejnojmenné digitální mince neprocházejí.

Tahounem využití Etherea jsou podle studie hlavně takzvané stablecoiny pevně svázané s kurzem standardních měn. Stablecoiny pro své transakce „pouze“ využívají technologickou infrastrukturu Ethereum. Messari ale připomíná, že během následujícího roku se mohou poměry na trhu ještě výrazněji změnit. Fungování Etherea totiž zatěžují vysoké transakční poplatky v řádu jednotek dolarů. Toho se bude snažit využít méně známá, ale technologicky pokročilejší konkurence, jmenovitě například Solana.

Slovník kryptopojmů

Blockchain – veřejná účetní kniha, do které se zapisují údaje o pohybech virtuální měny. Je rozprostřena mezi velké množství navzájem nezávislých počítačů, které zároveň ověřují správnost údajů v ní obsažených. Není proto potřeba centrální autority, která by za data v blockchainu zodpovídala.

Token – virtuální měna, která vznikla primárně jen pro potřeby jednoho konkrétního projektu. Funguje jako herní žeton.

DeFi – zkratka označující decentralizované finance, tedy finanční služby, které využívají blockchain a tokeny. Díky své technologické podstatě nepotřebují klasickou centrální kontrolu v podobě banky či úřadu.

Chytrý kontrakt – virtuální smlouva vepsaná do blockchainu, která se automaticky aktivuje po dosažení podmínek plnění. Příkladem je připsání úroků.

Stablecoin – virtuální měna pevně svázaná s kurzem dolaru či jiné standardní měny. Jak název napovídá, hlavní výhodou je stabilita hodnoty těchto digitálních mincí.

ICO – zkratka Initial Coin Offering popisuje pozapomenutý trend, kdy start-upy a jiné projekty nabízely veřejnosti ke koupi vlastní tokeny. Byl to další způsob, jak si podnikatelé mohli opatřit kapitál.