Obliba gramodesek se vrací

Gramofonová LP deska

Gramofonová LP deska

V České republice se každý rok lisuje více gramofonových desek. Veškerá produkce však jde na export. Poptávka je v Itálii, Španělsku, Polsku či Británii.

Prodejnost gramofonových desek například v Británii v loňském roce stoupla téměř o polovinu, prodalo se jich 337 000. Naopak počty prodaných CD i celkové množství prodaných nahrávek klesá. Uvedl to deník The Telegraph.

Vzrůst obliby vinylových desek, kterých se prodalo nejvíce od roku 2005, přičítají odborníci zlepšující se kvalitě jejich zvuku a také stále populárnějšímu Record Store Day, při němž umělci vydávají své nahrávky pouze na gramofonových deskách. „V naší firmě výroba gramofonových desek stoupá každý rok v řádu procent, ale všechna produce jde na export,“ říká David Berger, jednatel společnosti Ragtime rekords. Firma, která ročně vylisuje tisíce alb vyváží hlavně do Itálie, Polska či Švédska, kde je zájem o tvrdší rock a punk. „Lisujeme desky jen pro zahraniční skupiny a pro zahraniční trhy,“ říká Berger.

Roste zájem o legální stahování hudby

Například v Británii se vedle vinylů se dobře prodávaly také digitální nahrávky, jichž si lidé koupili 27 milionů, tedy o čtvrtinu více než v roce 2010. Celkově se však počet prodaných alb snížil o šest procent na 113 milionů. Hlavní příčinou poklesu byla nižší prodejnost CD, jichž si zájemci koupili 86 milionů, tedy o 13 procent méně než předloni. Komerčně nejúspěšnější nahrávkou se loni stalo album 21 zpěvačky Adele, kterého se prodalo 3,8 milionu kopií.