Robosestra zvládne sama odebrat krev, má to zvládat lépe než lidé

Automatizovaný odběr krve

Automatizovaný odběr krve Zdroj: Martin Yarmush a Alvin Chen

Automatizovaní roboti by v dohledné době mohli nahradit přetížené nemocniční sestry a bratry při provádění odběrů krve. Tvrdí to výzkumníci z Rutgers university v Novém Brunswicku, kteří takový nový přístroj vyvinuli.

Nový robot kombinuje umělou inteligenci a téměř infračervené a ultrazvukové snímkování. Díky tomu je schopen nejen odebrat krev, ale také vložit do žil katétr či do nich vpravit diagnostické tekutiny či léčivé látky. „Toto zařízení dokáže zvýšit šanci na úspěch provedení dané procedury a zkrátit čas potřebný ja její provedení,“ tvrdí jeden z autorů studie Martin L. Yarmush.

Odkázal tak na fakt, že v průměru až pětina veškerých odběrů selže nebo trvá nestandardně dlouho. Komplikaci při odběrech krve představují hlavně malé či „schované“ žíly, které uhýbají nebo praskají.

Ty jsou běžné u dětí, starších lidí či pacientů trpících chronickými chorobami či pacientů po vážném poranění. V této skupině pacientů je pravděpodobnost úspěšného prvního vpichu nižší než 50 procent, v průměru je pak za potřebí až pět pokusů, než dojde k úspěšnému dokončení procedury.

Tento fakt ale zároveň doprovázejí další komplikace – krvácení, vzduchové bubliny, poškození nervů, nebo dokonce orgánů. Na Rutgersově univerzitě již dříve vyvinuli jiného robota, který automaticky analyzuje odebrané vzorky krve. Nyní pracují na tom, abě zařízení propojili, zároveň dále prověřují jejich přesnost, a to i s pacienty se závažnějšími problémy s žílami, nejen s dobrovolníky, se kterými na prvních automatizovaných odběrech spolupracovali.