Slunce, jak jste ho ještě neviděli. Nový teleskop pořídil ultradetailní záběry

Detailní pohled na Slunce

Detailní pohled na Slunce Zdroj: NSO/AURA/NSF

Detailní pohled na Slunce
Detailní pohled na Slunce
Sluneční erupce zasahují Zemi jako kýchance
Detailní pohled na Slunce
Sluneční erupce zasahují Zemi jako kýchance
9
Fotogalerie

Nový teleskop na Havajských ostrovech pořídil své vůbec první snímky povrchu Slunce – a jde o ten nejdetailnější pohled na hvězdu v blízkosti Země, který se dosud lidstvu naskytl.

Vědci hovoří o zásadním významu nového teleskopu. „Je to nejvýznamnější pokrok v našich možnostech pozorování Slunce od času Galilea,“ uvedl Jeff Kuhn z astronomického institutu Havajské univerzity.

Astronom David Boboltz dodává, že jde zatím o pouhý začátek. „Zařízení za prvních pět let svého provozu sesbírá více solárních informací, než se lidem podařilo od roku 1612 – tehdy na Slunce Galileo poprvé namířil teleskop," dodal Boboltz. Pohled na granulovitou texturu hvězdy lze označit za dechberoucí – každé „zrno“ má až 1600 kilometrů napříč. Přínos záběrů ale není jen estetický.

Prohlédněte si fotogalerii:

Výzkumníci očekávají, že díky lepšímu pochopení struktury Slunce více porozumí mimo jiné i solárním bouřím, uvádí portál ScienceAlert. Ty představují nebezpečí zejména pro komunikační a navigační systémy, odborníkům se ale dosud nedaří jejich erupce spolehlivě předpovídat.

„Možnosti jejich predikce zaostávají v porovnání s předpovědí počasí o nejméně padesát let. Na Zemi přitom můžeme velmi přesně popsat, zda na konkrétním místě planety bude pršet či nikoliv,“ říká Matt Mountain z Univerzitní asociace pro astronomický výzkum, která nový teleskop spravuje.

Podívejte se i na video, kde vynikne proměnlivost povrchu Slunce: