Ruský konkurent Googlu vstupuje do Česka. Yandex v Praze staví vývojové centrum

Projekt Dock v pražské Libni. Zde bude v Česku sídlit Yandex

Projekt Dock v pražské Libni. Zde bude v Česku sídlit Yandex Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Yandex
2
Fotogalerie

Největší ruská technologická a internetová společnost Yandex vstupuje do Česka. Podle informací deníku E15 začala oslovovat zdejší softwarové vývojáře, kterým nabízí práci v nově vznikajících kancelářích v Praze.

Ruská firma si už v listopadu založila oficiální entitu Yandex s.r.o. spadající pod nizozemskou centrálu. Yandex se usazuje v nových prostorách poblíž Libeňského mostu, kde sídlí například americká IT společnost Wrike.

Společnost už v Praze vypsala první volné pozice. Jde například o inženýrský post pro Yandex.Cloud. Ruská konkurence pro Amazon, Microsoft nebo Google je silná zejména na domácím trhu, kde si vláda potrpí na ukládání dat o uživatelích na ruském území. „Pracujeme na spuštění Yandex.Cloudu v několika zemích mimo Rusko a země regionu CIS,“ uvedl Yandex. Další pracovní místo se týká vytváření technologií, které mají zákazníkům umožňovat pracovat s ruským i západními cloudy zároveň. 

Česká pobočka Yandexu má podle informací deníku E15 pomáhat s přípravou služeb ruské internetové firmy pro expanzi na nových trzích a zajišťovat podporu mezinárodních zákazníků.

Jedna z nabíraných pozic se týká logistické platformy Yandex.Routing, kterou využívají firmy jako Ikea, DPD nebo ruská pobočka Coca-Coly. Yandex letos oznámil, že bude spouštět doručování jídel a nákupů přes internet v Paříži, Londýně a několika městech v Izraeli. Firma má také kanceláře v Německu, Švýcarsku, Nizozemsku, Číně, Spojených státech, Bělorusku a Kazachstánu.

Rusové dále do Prahy hledají mezinárodní náboráře pro pozice v IT. Mají shánět jak lidi do české pobočky, tak pro mezinárodní trhy a práci z domova. Zástupci Yandexu se však oficiálně k dotazům deníku E15 ohledně české expanze nevyjádřili.

Yandex sídlí v Moskvě, firma je nicméně registrovaná v Nizozemsku. Společnost je od roku 2011 kótovaná na newyorské burze Nasdaq. Její akcie stabilně rostou, tržní hodnota se pohybuje nad 25 miliardami dolarů. Yandex loni udělal tržby přes tři miliardy dolarů s čistým ziskem 173 milionů dolarů. Má více než deset tisíc zaměstnanců.

Kdo je Ivo Lukačovič?

Video placeholde
Medailonky českých miliardářů: Ivo Lukačovič • Videohub

Yandex provozuje řadu služeb. Yandex.Maps je alternativou ke Google Maps nebo Mapy.cz, Yandex.Music je hudební služba podobná Spotify, Yandex.Taxi funguje jako Uber a podobně. Firma má i vlastní webový prohlížeč nebo vyhledávač. Ten v Rusku drží krok s Googlem, podobně jako u nás Seznam.cz, jehož zakladatel Ivo Lukačovič má ostatně podle informací deníku E15 blízko k zakladatelům Yandexu. Seznam v roce 2011 ve vyhledávání videí nasadil technologii od Yandexu.

Kolem Yandexu se ale točí i kontroverze. Ukrajinská vláda v roce 2017 služby od této společnosti zakázala. Yandex obvinila z toho, že nelegálně sbírá data ukrajinských občanů a předává je ruským bezpečnostním složkám, což firma popírá. Zákaz byl nedávno prodloužen do roku 2023.