Amazon po Rusku? Vyhledávač Yandex vytvořil se Sberbank společný e-shop Beru

Sberbank

Sberbank Zdroj: profimedia.cz

Přední ruský internetový prohlížeč Yandex a ruským státem kontrolovaná banka Sberbank spojily své síly a vytvořily internetový obchod Beru (slovo má v češtině stejný význam). Jeho záměrem je stát se ruskou obdobou amerického Amazonu, napsala agentura Bloomberg. V zemi s jedenácti různými časovými pásmy zatím žádná firma pole internetového prodeje neovládla. Obyvatelé se navíc často bojí platit na internetu za zboží, které si nemohli prohlédnout naživo.

Yandex doufá, že se Beru do roku 2020 stane jedním ze tří největších internetových obchodů s lokálně vyráběným zbožím v zemi. Na rozdíl od západních států, kde internetovému prodeji dominuje Amazon, jsou Rusové zvyklí nakupovat levnější elektroniku, oblečení nebo potřeby do domácnosti v menších specializovaných e-shopech.

Internetový prodej tvoří zatím méně než pět procent ruského maloobchodu, ale díky spolehlivějším službám a nabídce zahraničního zboží rychle roste. Amazon si do Ruska netroufl kvůli politickému napětí a rozsáhlosti země, která představuje skutečnou logistickou výzvu.

„Pro maloobchod začíná být klíčové znát svého zákazníka," řekl agentuře Bloomberg Maxim Grišakov z vedení Yandexu, který je ruskou obdobou Googlu. „A my máme o lidech mnohem více informací než jakýkoliv jiný prodejce," dodal. Beru nabídne téměř 100 tisíc různých výrobků, zprvu se soustředí na zboží, které nepodléhá zkáze, jako jsou potřeby pro zvířata, pleny, elektronika a domácí spotřebiče.

Sberbank, která je největší bankou v Rusku, financuje výstavbu skladů Beru a měla by projektu svým jménem dodat důvěryhodnost. Vložila do něj v přepočtu 11,4 miliardy korun.

Beru bude čelit mimo jiné konkurenci AliExpress Russia, společnému projektu čínského internetového obchodu Alibaba a ruské internetové firmy Mail.ru, největšího rivala Yandexu. Vznik této společné firmy o hodnotě dvou miliard dolarů byl oznámen minulý měsíc.

Americký Amazon vykázal ve třetím čtvrtletí rekordní zisk 2,9 miliardy dolarů (66 miliard korun). Obrat zvýšil o 29 procent na 56,6 miliardy dolarů.