Společnost Epic Games vyhrála antimonopolní soudní spor s Googlem

Fortnite

Fortnite Zdroj: profimedia

Americká videoherní společnost Epic Games, jež je tvůrcem populární hry Fortnite, vyhrála významný soudní spor proti společnosti Google. Porota v pondělí u kalifornského soudu jednomyslně rozhodla, že technologický gigant zneužívá svého monopolního postavení na trhu s mobilními aplikacemi na úkor vývojářů a uživatelů chytrých telefonů. Google se proti verdiktu hodlá odvolat, uvedly agentury AP a AFP.

Společnost Epic Games podala před třemi lety na Google žalobu v níž tvrdí, že internetový vyhledávací gigant zneužívá své moci a chrání svůj obchod Play Store před konkurencí. Google účtuje za nákupy provedené na svých stránkách provize od 15 do 30 procent. Uživatelé telefonů se systémem Android si ale jinde než na Play Store aplikace v podstatě zakoupit nemohou.

Porotci dali ve všech bodech za pravdu společnosti Epic Games: podle jejich názoru má společnost Google skutečně monopolní postavení na trhu distribuce aplikací pro Android (mobilní operační systém společnosti Google) i mezi platebními službami. Porota uvedla, že společnost Google v tomto případě jednala v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a že v důsledku tohoto jednání vznikla společnosti Epic škoda. Propojení mezi obchodem a platební službou je podle soudu nelegální, píše AFP.

"Vítězství proti Googlu!" radoval se na síti X šéf společnosti Epic Games Tim Sweeney. "Po čtyřech týdnech podrobných svědectví porotci rozhodli proti monopolu Google Play ve všech bodech obžaloby," dodal Sweeney.

Obdobný spor vedla společnost Epic Games před dvěma lety proti Applu. Tam však porota rozhodla ve prospěch Applu. Epic Games se tehdy odvolala a případ je dosud u nejvyššího soudu.

Společnost Epic provozuje stejnojmenný internetový obchod s videohrami a je tvůrcem herního hitu Fortnite, který má přes 400 milionů uživatelů. Firma rovněž stojí za platformou Unreal Engine, která je populárním nástrojem pro tvorbu videoher. Letos v září firma oznámila, že propustí zhruba 830 zaměstnanců, což představuje asi 16 procent její celkové pracovní síly.