Zaměřte se na iWatch, a ne televizi, radí Applu analytici

iWatch - ilustace

iWatch - ilustace Zdroj: adr-studio.it

Nové zařízení ve stylu náramkových hodinek iWatch, o němž jako o novém projektu uvažuje společnost Apple, by mohlo být pro firmu lukrativnější záležitostí, než často zmiňovaná bezdrátová televize. Myslí si to analytici, kteří srovnávali vyhlídky obou projektů. Apple se snaží najít nový přelomový produkt, který by mu zajistil dostatečně silný růst tržeb i do budoucna.

Analytik finančního ústavu Citigroup Oliver Chen vychází z toho, že výroba náramkových hodinek letos v celém světě vygeneruje tržby přes 60 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu korun). To je sice méně než z prodeje televizorů, analytik agentury Bloomberg Anand Srinivasan ale upozorňuje, že hrubé marže u hodinek jsou čtyřikrát vyšší než u televizorů a dosahují asi 60 procent.

Apple si vydobyl renomé nejprve díky přehrávačům iPod a později díky mobilním telefonům iPhone. Teď své možnosti posuzuje z hlediska vstupu na trh náramkových hodinek. Tento sektor totiž stále roste, a pokud by se v něm Apple dobře etabloval, mohl by si tím vynahradit negativní dopad slabších tržeb z prodeje ostatních výrobků.

„Pro Apple by to mohla být příležitost, jak se dostat až k šesti miliardám dolarů. A pokud přijdou s něčím, co bude úplně nové, jako to bylo třeba u iPodů, pak bude ta příležitost ještě o hodně větší,“ poznamenal Chen. „Musí přijít s něčím, o čem spotřebitelé neměli ani ponětí, že budou potřebovat,“ dodal.

Čekání na nový trhák

Kvůli nejasným vyhlídkám Applu už jsou investoři nervózní. Akcie firmy od maxima nad 700 dolary, kde byly loni v září, spadly o více než třetinu. Teď se prodávají za zhruba 420 dolarů a jsou nejníže od začátku loňského roku. V poklesu se odráží hlavně nástup konkurence, což je pro Apple především jihokorejský koncern Samsung Electronics. Ten Applu konkuruje jak ve výrobě smartphonů, tak ve výrobě tabletů.

Vývoj akcií Applu za poslední rok

Vývoj akcií Applu za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií Applu za poslední rok (Yahoo) | Yahoo

Bloomberg na svém webu píše, že Apple má tým zhruba 100 expertů, kteří na projektu nového zařízení ve stylu náramkových hodinek pracují. Zařízení by mohlo převzít některé funkce iPhonů a iPadů, uvažuje se ale také o funkci telefonování či zobrazování souřadnic. Přístroj by měl patrně i krokoměr či senzory na měření krevního tlaku a srdečního rytmu. Zdroje ale nechtějí o plánech mluvit, protože tyto informace jsou neveřejné.

iWatch - ilustaceiWatch - ilustace | adr-studio.it

iWatch - ilustaceiWatch - ilustace | adr-studio.itTakhle by mohly vypadat iWatch (nejde o koncepty Applu..)

Jeden ze zdrojů ale podle Bloombergu tvrdí, že Apple chce zařízení ukázat ještě letos. Firma už prý podala žádost o registraci minimálně 79 patentů, v nichž je obsaženo slovo „wrist“. Jedno takové zařízení má prý také ohebný displej a pohání je kinetická energie. Vzhledem k menší velikosti přístroje ale prý Apple bude muset zjednodušit i svůj operační systém iOS.