V pohraničí už lidé pyrotechniku téměř neseženou

ilustrační

ilustrační Zdroj: Aktu.cz

ilustrační
2
Fotogalerie

Z velkých tržnic v západočeském pohraničí letos téměř zmizely stánky se zábavní pyrotechnikou. Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI), kteří jako každý rok na konci prosince dělali kontroly, objevili zatím minimum prodejců pyrotechniky, a pokud nějaké našli, nabízeli v porovnání s předchozími lety jen velmi malé množství pyrotechniky, řekl ředitel Inspektorátu ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Zatímco v předchozích letech neměli inspektoři problém vybrat v tržnici stánky, kde se prodávala pyrotechnika, a udělat tam kontrolu, letos museli mnohdy projít celou tržnici, aby vůbec nějaké takové místo našli. Například v tržnici ve Folmavě na Domažlicku neobjevili tento týden žádný stánek s pyrotechnikou, v Potůčkách na Karlovarsku jen jeden a ve Svaté Kateřině na Tachovsku čtyři.

"Důvod je zatím pro nás nejasný, možná je tam několik faktorů - ať už malý zájem spotřebitelů, v příhraničních tržnicích restrikce německé policie, která dělá namátkové kontroly a sankcionuje dovoz zakázané pyrotechniky.

Možná i osvětová činnost dozorových orgánů. Nevíme, jak to bude pokračovat v dalších letech, ale letošní rok je pro nás opravdu překvapením," řekl Řezáč. Na poslední chvíli před koncem roku se podle něj ještě sice může situace změnit, nic tomu ale zatím nenasvědčuje.

V minulých letech inspektoři na západě Čech nacházeli v tržnicích velké množství míst, kde se pyrotechnika prodávala ve velkém objemu spolu s dalším sortimentem prodejce, i stánky specializované čistě jen na petardy a rachejtle. Například ještě loni zjistili v tržnici ve Svatém Kříži na Chebsku prodejce, který překročil o desítky kilogramů maximální povolené množství výbušné látky.

Podle zákona je to 80 kilogramů, prodejce měl loni podle Řezáče pyrotechniku, kde bylo až 120 kilogramů výbušné látky. "Dnes jsou stánky s málo kusy pyrotechniky, takže inspektoři ani nepřepočítávají výbušnou látku," řekl ředitel západočeské ČOI.

I přesto, že inspektoři zatím našli jen minimum prodejců pyrotechniky, udělili několik pokut. Většinou to bylo kvůli nevyhovujícímu uskladnění. Pyrotechnika byla vystavena na stánku, kde na ni pršelo nebo sněžilo.