Úklid po Silvestru vyjde Prahu na milion

Pražské služby

Pražské služby Zdroj: Matěj Smlsal

Pražské služby
Pražské služby
Pražské služby
Ohňostroj
5
Fotogalerie

Pražské služby (PSAS) nasadí do úklidu po silvestrovských oslavách v centru Prahy více než stovku pracovníků a 30 strojů. Úklid začne na Nový rok ve tři hodiny v noci na Václavském náměstí. V centru města bude při novoročních oslavách omezena doprava. PSAS předpokládá, že automobily se do centra vrátí kolem osmé hodiny ranní. Úklid vyjde město zhruba na milion korun.

"Novoroční úklid nejnavštěvovanějších míst Prahy bude zajišťovat zhruba 120 pracovníků a 30 úklidových mechanismů různých typů. To je asi šestkrát více než při klasické směně," uvedl mluvčí PSAS Radim Mana. Doplnil, že množství odpadu odvezeného z hlavních prostranství v centru města se bude pravděpodobně pohybovat kolem 35 tun, což odpovídá množství v minulých letech. Střepy, zbytky pyrotechniky, konfety a další odpadky poputují z ulic přímo do malešické spalovny.

Hlavní pozornost budou pracovníci PSAS věnovat nejexponovanějším místům, jako je Václavské a Staroměstské náměstí, Karlův most, Malostranské nebo Hradčanské náměstí. Ty by měly být uklizeny dopoledne, boční ulice budou dočištěny v odpoledních hodinách. Úklid začne ve tři hodiny ráno v horní části Václavského náměstí s pomocí techniky. S ohledem na rozlohu metropole bude úklid pokračovat celý den.

Loni pracovníci PSAS stihli uklidit Václavské náměstí poměrně rychle a dopravu tam pustili už v 06:15. Pokud by napadl sníh, mohou se práce podle Many celkově protáhnout až o dva dny a prodražit až na dvojnásobek. Znečištěný sníh by se v takovém případě odvážel na náplavku Na Františku. Poté by firma počkala, až roztaje a odpadky odvezla do spalovny.

PSAS zajišťuje i úklid na Nový rok, který se bude týkat zejména Dvořákova nábřeží, z něhož bude velké množství lidí sledovat novoroční ohňostroj. Centrum Prahy na Silvestra a Nový rok čeká také řada dopravních omezení. V neděli se budou týkat Václavského a Staroměstského náměstí a také okolí Karlova mostu. V pondělí souvisí plánované uzavírky s novoročním ohňostrojem a budou se týkat okolí Dvořákova nábřeží a nábřeží Edvarda Beneše v době od 16 hodin do 18.30.