EGAP za půl miliardy pojistila vývoz potravin, zemědělské techniky i býčího spermatu

Holštýnský skot

Holštýnský skot Zdroj: Wikipedie

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost letos pojistila agroexport za více než půl miliardy korun. Vývoz zemědělské techniky, potravin a doplňků mířil do šesti zemí, do Ruska a na Ukrajinu, na Kubu, do Kazachstánu, Arménie a Turecka. Turecko je novým teritoriem, roste tam i vývoz býčího spermatu k inseminaci.

Zatím největším letošním obchodním případem je vývoz traktorů firmy Zetor Tractors do Ruska a na Ukrajinu. „Vidíme v posledních dvou letech mnohem vyšší zájem z těchto dvou zemí o českou zemědělskou techniku a technologie a je to logické - obě země chtějí být soběstačnější v produkci potravin,“ řekl generální ředitel Exportní garanční a pojišťovací společnost Jan Procházka. Kromě Zetoru dodala zemědělskou techniku do Ruska a na Ukrajinu společnost Bednar FMT a do Ruska průběžně dodává techniku firmy Farmet.

Novou zemí agroexportu je letos pro EGAP Turecko. Již déle tam čeští chovatelé vyváží hovězí dobytek, jen strakatých jalovic dodávali do Turecka okolo 10 tisíc kusů za rok, ještě více pak býčků určených na výkrm nebo na jatka. Český strakatý skot patří spolu s holštýnským skotem mezi dvě nejrozšířenější plemena v tureckých chovech.

Roste ale i vývoz býčího spermatu. Exportní garanční a pojišťovací společnost letos pojistil první dodávku inseminačních dávek, které do Turecka dodalo Chovatelské družstvo Impuls. „Inseminačních dávek plemene Fleckvieh (strakatý skot) je ročně do Turecka importováno na dva miliony,“ řekl ředitel Chovatelského družstva Impuls Michal Basovník.

Exportní garanční a pojišťovací společnost i letos pokračuje v pojišťování vývozu na Kubu. Zatím tam společnost Simplex CZ vyvezla s pojištěním EGAP potravinářskou pšenici, sušené mléko, syrovátku a další komodity za téměř 150 milionů korun a další dodávky by ještě měly přijít do konce roku. Na Kubě zaznamenal EGAP velký zájem o české technologie pro masný, mlékárenský a nápojový průmysl a pekárenství.

Novinkou je pro Exportní garanční a pojišťovací společnost letos spolupráce s výrobcem potravin Hamé, která vyváží do desítek zemí. S EGAP se dohodla na spolupráci při vývozu paštik a dalších výrobků na Ukrajinu. Stálicí mezi klienty EGAP je výrobce doplňků stravy Walmark, letos EGAP pojistil jeho vývoz do Kazachstánu a do Arménie.

EGAP loni vykázala ztrátu 2,7 miliardy korun po předloňském minusu 1,25 miliardy korun. Důvodem loňské ztráty byla tvorba rezerv na pojistné události. Loni pojišťovna uzavřela pojistné obchody za 42,8 miliardy korun, což bylo meziročně zhruba o 30 procent více. EGAP loni podpořil český export ve 33 zemích. EGAP vznikla v roce 1992 a je stoprocentně vlastněna státem. Za 25 let pojistila export za více než 800 miliard korun do 117 zemí.