Turci tlačí liru vzhůru, situace v zemi však dopadá na české exportéry

Istanbul, Bosporský průliv

Istanbul, Bosporský průliv Zdroj: profimedia.cz

Turecký bankovní regulátor se dál snaží stabilizovat hodnotu liry. Ta začátkem týdne klesla vůči dolaru na rekordní minimum. Úřady omezily objem derivátových obchodů pro zahraniční banky o polovinu, čímž mají zkomplikovat činnost spekulantům sázejícím na další pokles turecké měny. Problémy s lirou přitom vnímají také čeští exportéři, kterým současná situace komplikuje byznys.

Na kroky regulátora lira reagovala růstem, hodnotám před pondělním propadem se ale stále nepřiblížila. V průběhu dne lira dosahovala hodnoty přes 0,16 dolaru, tedy o dvě setiny více, než kolik dosahovalo minimum. Od začátku roku lira vůči dolaru přišla o 40 procent hodnoty.

Kroky turecké centrální banky přitom například podle analytika Timothyho Asha z Blue Bay Asset Management měly přijít dříve, jak uvedl pro server CNBC.com.

Ve středu ale zároveň došlo k vyostření sporu mezi Ankarou a Washingtonem, který se kromě jiného týká uvěznění amerického pastora Andrewa Brusona v Turecku. Prezident Recep Tayyip Erdogan totiž podepsal výnos navyšující cla při obchodování s USA. Týkají se například dovozu aut, tabáku nebo kosmetiky.

Na situaci v Turecku přitom reagují také čeští exportéři. Kvůli oslabené liře je pro Turky zahraniční zboží méně dostupné. 

„Někteří naši klienti, pro které aktuálně zpracováváme zakázky ohledně vyhledání místních partnerů, nás tento týden požádali, zda by bylo možné vše odložit na klidnější dobu,“ řekl pro deník E15 vedoucí istanbulské kanceláře agentury CzechTrade Vladislav Polách. Dodává přitom, že turecká měna vzbuzuje obavy již delší dobu.

Potvrzuje to také poradce Milan Hnátek, který se zabývá zprostředkováváním vstupu českých firem na turecký trh. „Současná situace je potvrzením předešlých obav mnohých firem,“ poukazuje Hnátek na nepřehlednou ekonomicko-politickou situaci posledních měsíců.TRYUSD Chart

„Do Turecka však jdou zpravidla větší firmy, které zde viděly příležitost pro velké projekty a mají z tohoto regionu již nějaké historické zkušenosti,“ vysvětluje Hnátek, který dodává, že pro firmy bude nyní mnohem těžší konkurovat cenou. A to obzvláště v době, kdy je v zemi významná čínská konkurence.

Mnozí čeští investoři se přitom podle Hnátka snaží na současné situaci vydělat. Roste například množství zájemců o turecké nemovitosti, které díky levnější liře pořídí výhodněji.

Celkem české firmy do Turecka dodaly v loňském roce zboží za 53 miliard korun, dovoz činil 36 miliard. Mezi významné exportéry do Turecka patří například Škoda Transportation nebo Škoda Praha, kromě strojírenských výrobků do země míří ale také český křišťál, potraviny nebo pivo.  

Mimo byznysové kruhy přitom ekonomická situace Turecka rezonuje rovněž mezi běžnými obyvateli země. „Pro tureckou společnost není současná situace takové překvapení, jak se může z našeho pohledu zdát. Nicméně strmý pád liry v současné době vytváří samozřejmě ve společnosti rostoucí neklid ohledně budoucnosti,“ vysvětluje odbornice na Turecko Karolína Lahučká z Asociace pro mezinárodní otázky.

Podle Lahučké proto probíhá v médiích konspirační vykreslení "amerického nepřítele", který krizi uměle vytváří, aby zabránil tureckému rozvoji. Turci jsou tak na jednu stranu v místních médiích ubezpečování, že je situace pod kontrolou, zároveň jsou politiky vyzýváni, aby bojkotovali nákup amerických výrobků.

„Současná krize přitom stále výrazněji prohlubuje rozdělení společnosti mezi příznivce a odpůrce Erdogana,“ vysvětluje Lahučká, podle které Erdoganově dřívější popularitě pomohl právě ekonomický rozmach, jež Turecko zažilo v době po ekonomické krizi před deseti lety. Analytička ale dodává, že se v současném politickém a společenském nastavení země zatím nemusí obávat výraznějších protestů nebo snah o sesazení z čela země.