Když přichází ramadán, posíláme vločky do Afriky, říká spolumajitel Emka Martin Jahoda

Martin Jahoda

Martin Jahoda Zdroj: Michael Tomeš

Martin Jahoda
Martin Jahoda
Martin Jahoda
Martin Jahoda
Martin Jahoda
6
Fotogalerie

Pro českého výrobce müsli Emco představuje export důležitou součást byznysu, tvoří téměř polovinu tržeb za loňský rok. V posledních letech ovlivňují obchody podle spolumajitele firmy Martina Jahody stále více politická rozhodnutí. „Velký dopad měla v Rusku, kde obchodní bariéry zamezily konkurenci vyrábějící kaše a müsli dovážet do země. My tam tyto kategorie vyrábíme, což nám nahrálo do karet,“ říká Jahoda.

Jak moc ovlivňují váš byznys nejrůznější trendy? Nedávno se snášela na výrobce potravin kritika za používání palmového oleje, kvůli jehož pěstování mizejí pralesy. 

Jako výrobci samozřejmě musíme na trendy odpovídat. Rozhodli jsme se, že s palmovým olejem úplně skončíme, a začali jsme používat řepkový olej. Neustoupili jsme od něj kvůli indonéským pralesům, hlavní důvod byl nutriční. Palmový olej obsahuje ve srovnání s řepkovým několikanásobně vyšší množství nasycených mastných kyselin (ty jsou považovány za rizikový faktor při vzniku kardiovaskulárních chorob – pozn. aut.).

Podepsalo se to na výrobě?

Ano, ve výsledku je dražší. Náklady se zvýšily zhruba o milion korun. Přímo kvůli tomu jsme ale výrobky zdražit nemuseli. Museli jsme reflektovat spíše jiné vlivy, jako je rostoucí cena práce.

Když mluvíme o trendech v potravinách, jak je důležité v oblasti zdravé výživy budování značky?

Není takový rozdíl mezi silou značky pro brand zabývající se zdravou výživou a jinými rychloobrátkovými výrobci. Specialitou tohoto trhu je, že se spotřebitelé segmentují. Každý věří něčemu jinému. Někdo se nedotkne ničeho, v čem je lepek, jiný zase odmítá cukr. Pro nás jako mainstreamového výrobce je pak těžké vybrat věci, které budou zasahovat zajímavé spektrum zákazníků a nebudou to okrajové skupiny. To si mohou dovolit start-upy.

Vnímáte start-upy jako konkurenci?

Vidím je spíše jako inspiraci. Některé kategorie jako ovesné kaše a tyčky jsou start-upů plné. Tyto druhy potravin jsou technologicky snadnější na výrobu a zároveň jejich prodeje výrazně rostou.

Některé start-upy jako Mixit rozšiřují nabídku o další produkty typu čokolády. Vy se naopak držíte poměrně úzké nabídky. Nemáte v plánu rozšířit portfolio o navazující potraviny?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!