Počet zahájených bytů v Česku výrazně vzrostl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

V červenci se v Česku začalo stavět o 24,3 procenta více bytů než před rokem. Celkem jde o 3088 zahájených bytů. Celkově stavebnictví v červenci zrychlilo meziroční růst na 6,5 procenta z červnových 1,2 procenta.

Pozemní stavitelství, kam spadá stavba bytů, kanceláří nebo skladů, zrychlilo růst z červnových 1,5 procenta na pět procent. Inženýrské stavitelství, které tvoří z velké části dopravní infrastruktura, v červenci vzrostlo o 10,4 procenta, v červnu o 0,7 procenta.

V rodinných domech počet zahájených staveb meziročně klesl o 0,2 procenta, v bytových domech vzrostl více než trojnásobně. Podle ČSÚ to bylo zčásti ovlivněno nízkou srovnávací základnou z minulého roku.

„Stavební produkce v červenci pokračovala v růstu zejména díky inženýrským stavbám. Dařilo se také zahájeným bytům v bytových domech, ale extrémní růst je zčásti ovlivněn nízkou srovnávací základnou,“ uvedla říká Petra Cuřínová z ČSÚ.

Letošní červenec měl o dva pracovní dny více než loňský. Po očištění tak byla stavební produkce meziročně vyšší jen o 3,7 procenta.

Od začátku roku do konce července podle ČSÚ stavebnictví v souhrnu vzrostlo o 3,4 procenta. Táhne ho inženýrské stavitelství, které za pololetí stouplo meziročně o 6,6 procenta, zatímco pozemní stavitelství vzrostlo o 2,4 procenta.

V červenci se začalo stavět o 24,3 procenta více bytů než před rokem, v červnu zahájená bytová výstavba stoupla o 8,3 procenta. Letos v červenci se začalo stavět 3088 bytů. V rodinných domech počet zahájených staveb meziročně klesl o 0,2 procenta, v bytových domech vzrostl více než trojnásobně. Podle ČSÚ to bylo zčásti ovlivněno nízkou srovnávací základnou z minulého roku.

Dokončeno bylo v červenci o 2,3 procenta méně bytů než před rokem, v červnu tento počet meziročně téměř o třetinu vzrostl. Dokončených bytů bylo v červenci 3034, v rodinných domech počet meziročně klesl o 1,4 procenta, v bytových domech o 4,8 procenta.

Stavební úřady v červenci vydaly 7503 stavebních povolení, meziročně o 11,2 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 31,8 miliardy korun, což bylo o čtvrtinu více než před rokem.

Zaměstnanců ve stavebnictví v červenci mírně přibylo, počet se zvýšil meziročně o 0,9 procenta. Jejich výdělky v porovnání s loňským červencem stouply o 8,3 procenta.