Českému průmyslu se daří. V červenci meziročně vzrostl o 5,6 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Škoda Auto

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně rostla o 5,6 procenta po červnovém poklesu o šest procent. Letošní červenec měl ale o dva pracovní dny více než loňský. Po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně vyšší pouze o 0,1 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba aut a elektrických zařízení.

„Produkce ve zpracovatelském průmyslu mírně rostla, nedařilo se tradičně těžbě. Z důvodů odstávek bylo vyrobeno méně elektřiny,“ uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba aut proti loňskému červenci rostla o 13,6 procenta, produkce elektrických zařízení byla vyšší o 5,6 procenta a v případě farmaceutických výrobků byl růst dokonce 22,1 procenta.

Nižší byla naopak výroba elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o 12 procent. Pětiprocentní meziroční pokles zaznamenala produkce nekovových minerálních výrobků a hůře než loni si vedlo i hutní zpracování kovů a slévárenství.

„Letní měsíce jsou v každém případě velmi zkreslené. Vývoj předstihových indikátorů a další pokles výroby v Německu pro český průmysl ukazuje na slabost do dalších měsíců,“ uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka. V průměru za celý rok podle něj průmysl zřejmě vykáže jen slabý nárůst kolem jednoho procenta, což je ale s ohledem na pokles výroby v Německu a všeobecné problémy automobilového sektoru úspěch.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v červenci meziročně vzrostly o devět procent. Hodnota nových zakázek byla vyšší o 10,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 9,2 procenta a tuzemské zakázky o 12,4 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se meziročně snížil o 0,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců vzrostla o 6,9 procenta.