Arriva doplácí na válku a nedostatek řidičů. Za minulý rok skončila v červených číslech

Autobusy firmy Arriva

Autobusy firmy Arriva Zdroj: Profimedia.cz

Autobusový dopravce Arriva autobusy (dříve Arriva Východní Čechy) skončil minulý rok ve ztrátě více než 50 milionů korun. Do červených čísel se firma dostala navzdory tomu, že inkasovala asi 1,25 miliardy korun od krajů, měst a obcí a ministerstva dopravy jako příspěvek na úhradu ztráty plynoucí ze zajištění obslužnosti ve veřejné linkové dopravě. Od loňského 1. ledna se s ní kvůli snížení provozních nákladů spojila sesterská společnost Arriva Morava.

Vlastní tržby z prodeje výrobků a služeb zvětšené firmy loni dosáhly 444 milionů korun. K zisku nepomohl ani prodej nepotřebného majetku. „Společnost čelila růstu nákladů, zejména v oblasti mzdových nákladů u kategorie řidič autobusu a nákladů, které souvisejí s propuknutím války na Ukrajině. Zejména jde o enormní růst cen pohonných hmot a energií a rekordně vysokou inflaci, která má vliv na růst cen ostatních komodit v rámci našeho podnikání,“ uvedl předseda správní rady Jindřich Poláček.

Kvůli nedostatku řidičů zvláště v české části a jejich zvýšené nemocnosti musela společnost v některých případech provozovat pravidelnou a nepravidelnou dopravu s pomocí externích subdodavatelů a najímáním agenturních pracovníků. Po pandemii covidu firma neobnovila provoz zájezdových autobusů. Firma také přišla od 12. června o značnou část veřejné dopravy objednávané Pardubickým krajem, v soutěži na dopravní obslužnost uspěla jen v jedné z osmi oblastí regionu.

Dopravce působí také v Olomouckém a Středočeském kraji. Loni pokračoval provoz MHD v Třinci a Chrudimi. K 31. prosinci 2022 byl kvůli neúspěchu v soutěži ukončen provoz městské dopravy v Krnově. Společnost rovněž provozuje sezonní cyklobusy a skibusy. Na konci loňského roku společnost zaměstnávala 975 lidí, z toho 862 řidičů autobusů.

Jediným akcionářem firmy je společnost Arriva Transport Česká republika. Ta je součástí nadnárodní skupiny ovládané společností Deutsche Bahn Aktiengesellschaft.