Babiš kategoricky odmítl Pocheho. Je to směšné a hloupé, brání se sociální demokraté

ČSSD bude řešit obsazení křesla šéfa diplomacie až po říjnovém souboji o Senát a zastupitelstva. Podle straníků mohou spory kolem vládního křesla odradit část voličů.

Působení Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministerstvu zahraničí je velmi negativní a šéfem rezortu se nestane, prohlásil premiér a lídr ANO Andrej Babiš. I když navrhuje prezidentovi jmenování členů vlády, je vázán koaliční smlouvou se sociální demokracií. Podle níž nemůže straně diktovat, koho navrhne a její nominanty kádrovat. Riskoval by tak vypovězení dohody a pád kabinetu.

Přesto se vicepremiér a předseda oranžových Jan Hamáček zdržel komentáře a zopakoval, že s řešením situace kolem Černínského paláce přijde v polovině října. „Do té doby budu jednat, a to i s premiérem,“ řekl.

Podle Babiše potřebuje vláda plnohodnotného ministra zahraničí. "Ale takového, který se ztotožňuje s našimi názory,“ uvedl s tím, že má už dlouho pocit, že socialisté navrhnou místo Pocheho někoho jiného. „Otázka je, kdy tak učiní,“ dodal.

„Je to pouze pokračování toho tlaku, který na mne vytváří Andrej Babiš, Vojtěch Filip nebo okolí pana prezidenta. Může to také souviset s některými odlišnými pohledy na personální politiku ministerstva, kdy se mi zdá, že pan Babiš chce vytvořit tlak, aby tam působili někteří vysloužilí politici ANO,“ reagoval na Babišova slova Poche.

Trvající nejasnosti a rozepře kvůli obsazení ministerstva kritizují někteří vlivní členové ČSSD. Domnívají se, že se negativně projeví v horké kampaně před říjnovými senátními a komunálními volbami.



„Je to směšné a hloupé, mělo se to konečně vyřešit. Brání nám to v propagaci našich volebních témat, protože média zajímá jen to, jestli bude Miroslav Poche ministrem, nebo ne,“ uvedl zdroj blízký Lidovému domu.

Podobný názor mají místopředsedové partaje Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna. Spor s prezidentem Milošem Zemanem, který odmítá Pocheho jmenovat, se podle nich nelíbí části veřejnosti sympatizující s Hradem.

„Nadále vyčkávat není šťastné řešení. Pan předseda si ale myslí, že nám to neuškodí,“ řekl Foldyna v narážce na Hamáčka, který odklad v předsednictvu, kde chyběla třetina jeho členů včetně Zimoly, prosadil.

„Úkolem politiků je pokusit se dohodnout, nechci občany zatěžovat spory. Musíme se soustředit na horkou část kampaně a vysvětlovat lidem, co pro ně děláme ve vládě,” míní Hamáček s tím, že ČSSD pat kolem obsazení šéfa diplomacie nezavinila. „Snažil jsem se s panem prezidentem dohodnout, k tomu je ale třeba více aktérů,“ podotkl.

Stejný názor má náměstek ministra obrany a lídr oranžových v Praze Jakub Landovský, který by mohl Pocheho nahradit. „Komunální volby jako ostatně každé volby jsou pro seriózní strany vždy důležitější než debaty o tom, kdo bude zastávat nějakou funkci. Teď se chci soustředit na volební výsledek a jsem rád, že to vedení strany vidí podobně,“ řekl v rozhovoru pro E15.

Poche je nadále přesvědčen, že se do čela Černínského paláce dostane. Jinak by prý na ministerstvu nepokračoval jako politický tajemník a nepomáhal tak Hamáčkovi, který rezort dočasně řídí. „Jsem rád, že za mnou strana téměř jednomyslně stojí,“ uvedl.