Babiš má nového poradce, na zlákání Svobody mu stačila jedna schůzka

Bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda byl hostem Studia Blesk

Bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda byl hostem Studia Blesk Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda byl hostem Studia Blesk
Bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda byl hostem Studia Blesk
Bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda byl hostem Studia Blesk
Diplomat a nový poradce Andreje Babiše Cyril Svoboda ve Studiu Blesk
5
Fotogalerie

Bývalý ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) bude novým poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO) pro ústavní a legislativní záležitosti. Stačilo k tomu přitom hodně málo, jak prozradil šéf Diplomatické akademie a někdejší šéf lidovců v rozhovoru pro Blesk. Pípla mu od Babiše esemeska a po jediné schůzce byla „ruka v rukávě“. Svoboda se neptal, co přesně bude dělat, ani za kolik. Exministr má za to, že ODS nebo lidovci by měli jít Babišově vládě naproti, aby zamezili nástupu SPD a komunistů k moci.

Vy jste přiznal, že jste od Andreje Babiše dostal nabídku, která se neodmítá.

Nabídku jsem dostal, protože jsem byl u tvorby Ústavy, řadu let jsem řídil Legislativní radu, takže mohu využít tuto odbornost.

Budete odborným poradcem premiéra pro ústavní a legislativní záležitosti?

Já nevím, jak to bude znít přesně. Ještě žádnou smlouvu nemám, jen nabídku. A řekl jsem na ni ano.

Vy si myslíte, že Babiš nemá nikoho z vlastních řad, kdo by obsadil tuto roli?

To určitě v České republice jsou odborníci na legislativu, tvorbu zákonů, ale předseda vlády si vybírá a vybral si takto.

Tušíte už po nějaké předchozí domluvě, jaká bude vaše náplň práce, jaký to bude úvazek, jaký bude příjem?

Netuším.

Proč jste kývnul, když ani nevíte tyto parametry?

Mně jde o to, aby se třeba u nás, pokud jde o legislativu, dobře pracovalo. Abych nabídl svoji zkušenost. Ale nikdo se mnou nemluvil ani o platu…

Vás nezajímá, kolik si vyděláte, kolik strávíte tou funkcí času? Andrej Babiš je známý workoholik, který chce mít své lidi neustále na telefonu…

Já jsem také velmi pracovitý člověk. Samozřejmě budu dále dělat svoji akademii, učit na školách, kde učím. A doufám, že se to dá do toho vtělit. Až uvidím smlouvu, uvidím podmínky.

Vy jste členem KDU-ČSL. Ta nechce mít s vládou Andreje Babiše nic společného. Jak reagují lidovci na to, že se stanete jeho poradcem?

Nijak. Nikdo na to nereagoval.

Jak se tedy stavíte k tomu, že lidovci s Babišem nechtějí spolupracovat?

Strany, jako je KDU-ČSL, ale i ODS, dělají chybu, že se nedohodnou. Máme-li mít v ČR většinovou vládu, a to chceme, tak ta se musí opírat buď o hnutí ANO, anebo o SPD a KSČM. To vychází na čísla. A kdybych mluvil za lidovce, tak myšlenka, že by bylo hnutí ANO ve vládě, a nebyl tam Andrej Babiš, se mi zdá naprosto nereálná. A aby nevládli komunisté anebo populista Okamura, je třeba se nějak dohodnout s ANO. S nějakými podmínkami. Ale říkat, že do vlády s ním nejdete, vylučujete jakoukoliv možnost dohody s celým hnutím.

Kdybyste ale byl poradcem Babiše a jeho vládu podpořily, ať už jakýmkoliv způsobem, KSČM a SPD, byl by to pro vás problém?

Samozřejmě. Já se budu dívat, jak to s vládou dopadne. Pokud by se opírala jenom o KSČM a SPD, tak to problém samozřejmě je. To bych považoval za ohrožení ČR.

Stanete se mostem pro lepší vyjednávání Babiše s lidovci?

Nejsem žádný most. Chci jen odborně poradit a pro mě je důležité, aby tu byla vláda, která nežije z vůle KSČM a SPD.

Je toto váš krůček pro návrat do státní správy?

Spekulovalo se o všem možném, ale pochopil jsem velmi brzy, jaká je situace. A věděl, že nejlepší je udělat si odstup a žádných funkcí se nedomáhat. Jestli se o něčem spekulovalo, tak možná při vzniku minulé vlády, ale já jsem si dokončil dizertaci a pokračuji v akademické činnosti.

Prožíváme tu rok návratů. Jiří Paroubek se snaží vrátit do ČSSD, Mirek Topolánek kandiduje na prezidenta, neuvidíme ani vás na nějaké kandidátce?

Ne, neuvidíte. A je to hlavně opačně, já dostal nabídku. To není, že já jsem někam telefonoval, ani se něčeho domáhal, že jsem se někam cpal. Aniž bych pro to udělal cokoliv, jsem tu nabídku dostal. A v první fázi říkám ano, ale ne za všech podmínek. Na to, abych dělal poskoka komunistům či SPD, to nejde.

A forma té nabídky?

Dostal jsem esemesku, jestli jsem ochoten se setkat. Potkal jsem ho už párkrát, když jsem byl aktivní v politice, ale nikdy jsme nebyli v užším kontaktu.

Jaký jste na něj měl názor předtím, než jste jej potkal osobně?

Tak, jak jej vidíte, takový i je. Ale nechci říkat žádné soudy. Vyhrál volby, předvedl z hlediska volebního výsledku fantastický výkon a teď ho chce uplatnit jako předseda vlády.


Celý článek si přečtete na Blesk.cz.