Na ministerstvech probíhá předvánoční úklid, ruší se místa

ANO rozpočtu: Zleva Richard Brabec, Andrej Babiš, Martin Stropnický a Karla Šlechtová

ANO rozpočtu: Zleva Richard Brabec, Andrej Babiš, Martin Stropnický a Karla Šlechtová Zdroj: ČTK

Martin Stropnický (ANO)
Andrej Babiše (ANO)
Andrej Babiš (ANO)
Úřad vlády
5
Fotogalerie

Nová vláda Andreje Babiše ještě nemá důvěru, ale na ministerstvech i na Úřadu vlády se už konají personální čistky. Ty se mohou ještě prohloubit systemizací služebních míst.

Přichází nový kabinet a s ním velké změny na ministerstvech. „Vláda bude usilovat o zeštíhlení a zefektivnění fungování státu a jeho institucí tak, aby je řídili odborníci a byly blíže lidem,“ řekla mluvčí Babišova kabinetu Barbora Peterová. Na úřadech končí především političtí náměstci dosazení za minulé vlády Bohuslava Sobotky, ale i mluvčí či poradci.

Chystá se i snižování počtu úředníků. Mezi desítkou odcházejících politických náměstků jsou hlavně lidovci a sociální demokraté. Odchází ale i náměstek ministra zdravotnictví z hnutí ANO Kamal Farhan, který byl v říjnu zvolen poslancem a nemůže tím pádem zastávat obě pozice.

Ministr zahraničí Martin Stropnický a ministr školství Robert Plaga chtějí navíc pozice politických náměstků zcela zrušit, se zrušením alespoň jednoho postu počítá i ministr kultury Ilja Šmíd. Nová menšinová vláda Andreje Babiše by navíc ráda zasáhla i do řad odborných nepolitických náměstků – příliš času na to ale nemá.

Nepolitické náměstky totiž chrání služební zákon, rušit či slučovat posty a sekce jde jen jednou ročně v rámci tzv. systemizace služebních a pracovních míst na ministerstvech.

Jakékoli změny musí současná vláda schválit do konce letošního roku, tedy na poslední vládní schůzi v pátek. Ministři již návrhy poslali na ministerstvo vnitra, které má změny na schůzi představit.

Ministr Milek rozprášil IT sekci den po nástupu

Se zrušením dvou oddělení ministerstva zemědělství – správní sekce 1. náměstka a sekce ekonomiky a IT – končí i jejich šéfové. Náměstci Zdeněk Adamec a Jiří Jirsa přišli do funkcí za bývalého ministra Mariana Jurečky. Jeho nástupce Jiří Milek chce obě sekce sloučit do jedné velké. Argument zefektivnění řízení zpochybňuje Michal Bláha ze služby Hlídač státu, podle kterého zvlášť IT sekce byla jednou z nejlépe fungujících napříč rezorty. Bláha je přesvědčený, že se Milek chtěl zbavit náměstka Adamce. Ten záležitost odmítá komentovat.

„Rezorty měly termín do pondělí. Většinu návrhů jsme již obdrželi, ale do doby jejich projednání vládou se k nim nebudeme vyjadřovat,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Na případné vládní rozhodnutí čekají například odborní náměstci Jiří Jirsa a Zdeněk Adamec, kteří by měli skončit na ministerstvu zemědělství.

Odcházející političtí náměstci na ministerstvechOdcházející političtí náměstci na ministerstvech|E15

Změny probíhají i na samotném Úřadu vlády, kde skončil například ředitel odboru poradců předsedy vlády a expremiér Vladimír Špidla. Odcházejí také vedoucí úředníci, kteří pracovali pro místopředsedu Sobotkovy vlády pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka a pro exministra pro lidská práva Jana Chvojku, jejichž posty se rozhodl premiér Andrej Babiš neobnovit.