Babišova menšinová vláda už může „makat“. Jmenoval ji prezident

Miloš Zeman jmenoval menšinovou vládu hnutí ANO 13.12.2017.

Miloš Zeman jmenoval menšinovou vládu hnutí ANO 13.12.2017. Zdroj: Blesk / Jakub Poláček

Jmenování vlády Andreje Babiše na Hradě (13. 12. 2017)
Jmenování vlády Andreje Babiše na Hradě (13. 12. 2017)
Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše (13. 12. 2017)
Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše (13. 12. 2017)
Andrej Babiš premiérem
14
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě ve středu odpoledne vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Jednobarevná vláda je složená z poslanců hnutí ANO a nestraníků. Předseda vlády Babiš požádá 10. ledna Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Zatím podporu zajištěnou nemá.

"Setkáváte se občas s tvrzením, že jste zimní vláda. Není to pravda. Chtěl bych vás ujistit, že dodržím svůj slib, a v případě že vaše vláda poprvé nedostane důvěru, jmenuji Andreje Babiše podruhé premiérem a dám mu podstatně více času na vyjednávání o menšinové nebo koaliční vládě," oslovil nové misnitry Miloš Zeman.

"Za druhé se setkáváte s tím, že jste neplnohodnotná vláda, protože ještě nemáte důvěru. To v Ústavě není psáno, plnohodnotnou vládou se stáváte dnem jmenování, což jsem dnes učinil. Takže můžete v klidu pracovat," ujistil novou vládu Zeman.

Předseda vlády Andrej Babiš řekl, že v neděli vláda představí programové prohlášení, které příští týden představí ostatním stranám. "Uděláme maximum pro to, aby naše vláda získala 10. ledna důvěru. Budeme se snažit naše kolegy ve Sněmovně přesvědčit," řekl premiér.

Ještě před jmenováním na Hradě se Babiš se svými ministry sešel v Lánech, kde společně položili věnec na hrob prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Po jmenování se nový kabinet přesunul do sídla vlády ve Strakově akademii, kde se Babiš sešel s bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Do večera uvede Babiš sedm ministrů do funkce.

Babišova vláda musí do třiceti dnů požádat Sněmovnu o důvěru. Premiér na Hradě uvedl, že tak učiní 10. ledna, před Vánoci chce začít vyjednávat s ostatními stranami o vyslovení důvěry. K tomu se mají zatím jen komunisté, výkonný výbor KSČM se chystá o případné podpoře jednat. Ostatní strany svorně říkají, že menšinovou vládu nepodpoří. Při aktivní podpoře komunistů však stačí, kdyby jedna z větších stran odešla ze sálu a důvěra by při sníženém kvóru byla vyslovena.

Hlasování o důvěře vládě připadá těsně před první kolo prezidentských voleb. Současný prezident Miloš Zeman, který funkci chce obhájit, již uvedl, že ve Sněmovně v den hlasování vystoupí a vysloví Andreji Babišovi podporu. Zeman se chystá dát Babišovi šanci i podruhé, pokud premiér poprvé nedostane důvěru s právě jmenovaným kabinetem, případně nebude bránit vládě bez důvěry. Případný nový prezident se ujme úřadu až v březnu.

V menšinové vládě Andreje Babiše bude pět známých tváří z minulého kabinetu. Ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr dopravy Dan Ťok a ministr spravedlnosti Robert Pelikán zůstávají na svých pozicích. Ministr obrany Martin Stropnický bude nově vést rezort zahraničí a na jeho místo se přesune dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. 

Ministryní práce a sociálních věcí Zeman jmenoval Jaroslavou Němcovou, ministryní pro místní rozvoj Kláru Dostálovou a ministryní financí Alenu Schillerovou. Vnitro povede Lubomír Metnar, průmysl a obchod Tomáš Hüner, kulturu Ilja Šmíd a školství Robert Plaga. V čele resortu zemědělství stane Jiří Milek, ministrem zdravotnictví bude Adam Vojtěch.

Andrej Babiš je od roku 1993 teprve třetím premiérem, jehož vláda nemá při svém jmenování vyjednanou potřebnou podporu v Poslanecké sněmovně. Poprvé se tak stalo v případě první vlády Mirka Topolánka, podruhé odcházel z Pražského hradu v podobné situaci v létě 2013 Jiří Rusnok. Ani jedna vláda tedy nedostala důvěru.

Babišova vláda, ve které je šest z 15 ministrů členy ANO a zbytek je podle dostupných údajů bez stranické příslušnosti, je také teprve třetím českým kabinetem, v němž jsou pouze členové jedné strany, případně nestraníci. První sestavil jednobarevnou vládu v roce 1998 Miloš Zeman, v případě Topolánkova prvního kabinetu bylo devět z 15 ministrů členy ODS, zbytek byli nestraníci.

Přehled členů menšinové vlády Andreje Babiše:

Předseda vlády: Andrej Babiš

Ministr dopravy: Dan Ťok

Ministryně financí: Alena Schillerová

Ministr kultury: Ilja Šmíd

Ministryně obrany: Karla Šlechtová

Ministryně práce a sociálních věcí: Jaroslava Němcová

Ministryně pro místní rozvoj: Klára Dostálová

Ministr průmyslu a obchodu: Tomáš Hüner

Ministr spravedlnosti: Robert Pelikán

Ministr školství: Robert Plaga

Ministr vnitra: Lubomír Metnar

Ministr zahraničí: Martin Stropnický

Ministr zdravotnictví: Adam Vojtěch

Ministr zemědělství: Jiří Milek

Ministr životního prostředí: Richard Brabec