Babišova vláda propustila víc vysokých úředníků, než tvrdila, uvedla Transparency International

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Blesk / Jakub Poláček

Vláda Andreje Babiše (ANO) propustila podle organizace Transparency International v rámci systemizace loni v prosinci výrazně víc vysokých úředníků, než tvrdila. Podle vlády bylo zrušeno 23 služebních míst. Podle tiskové zprávy Transparency International se ale systemizace dotkla nejméně 37 pozic představených ve služebním poměru.

Systemizaci provedla vláda koncem loňska krátce po svém jmenování. Ministerstvo vnitra uvedlo, že změny souvisí s reorganizací práce ministerstev. Babiš kritizoval přebujelost státní správy a oznámil, že systemizace ušetří 18 milionů korun. Na ministerstvech a úřadu vlády ubylo 14 sekcí, zrušeno bylo podle tehdejšího vyjádření vlády 23 služebních a 50 pracovních míst. Změny platné od ledna 2018 se dotkly i náměstků. Podle Transparency International, která začátkem roku dopad systemizace ověřovala na ministerstvech i úřadu vlády, skončilo ale zhruba o polovinu vysokých úředníků více.

"Ukázalo se, že jen na těchto oslovených úřadech přestalo z důvodů systemizace zastávat svou pozici 37 představených od úrovně ředitelů odborů výše," uvedla Transparency International v tiskové zprávě. Ministerstva financí a životního prostředí navíc podle organizace na dotaz neodpověděla, nebo z odpovědí nebyly změny patrné.

V březnu rozhodla Babišova vláda o další systemizaci, která bude znamenat další rušení míst ve státní správě. Kabinet také předložil novelu služebního zákona, která podle některých opozičních stran či odborů umožní vládě, zbavit se dalších nepohodlných úředníků a obsadit jejich místa jinými osobami. "Funkčnost služebního zákona se pozná až s výměnou vládních garnitur a současné kroky vlády považujeme za nebezpečné," uvedl k novele ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Podle Transparency International se vláda snaží obcházet zákon a privatizovat veřejný zájem. "Spekulacím o dosazování loajálních osob to pak samozřejmě nahrává. Vláda by se měla snažit o stabilizaci státní správy, nikoliv o její demontáž," sdělil právník Transparency International Petr Leyer. "Jsou zde překotně rozebírány strategické instituce a organizace přímo za denního světla, a navíc je to doprovázeno populistickou rétorikou odpovědného vládnutí," doplnil analytik Transparency International Milan Eibl.