Babišovi poradci navrhují nezvyšovat daně a zavést centrální nákupy

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš a členové jeho Rady ekonomických poradců Jan Čapek, Aleš Michl a Michal Zděnek, které představil 6. listopadu na tiskové konferenci v Praze.

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš a členové jeho Rady ekonomických poradců Jan Čapek, Aleš Michl a Michal Zděnek, které představil 6. listopadu na tiskové konferenci v Praze. Zdroj: ctk

Rada ekonomických poradců (REP), která bude radit hnutí ANO, navrhuje nezvyšovat daně, zavést centrální nákupy a registr smluv. Uvedl to dnes analytik Aleš Michl, který je členem této rady.

„Nestydím se za to, že neumím odpovědět na všechny otázky o ekonomice, proto jsme do rady pozvali přední ekonomické odborníky, kteří budou analyzovat a podrobně propočítávat, jaký vliv bude mít náš program na ekonomiku,“ řekl při představování rady svých odborníků Andrej Babiš.

Rada se chce podívat například na návrh rozpočtu na příští rok, který připravila vláda v demisi. Mezi další cíle podle Aleše Michla patří prověřit návrhy protikorupčních zákonů, které navrhuje iniciativa Rekonstrukce státu.

Andrej Babiš uvedl, že v jeho poradním sboru zasedají ti nejlepší nezávislí experti v Česku. Jejich hlavní prací budou legislativní doporučení a řešení makroekonomických témat.

Nejznámější tváří je ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl. Poradci podle jeho vyjádření nevstoupí aktivně do politiky, ale zůstanou nezávislými odborníky, kteří poradí politikům, pokud budou mít zájem o jejich úhel pohledu. „Vlády v době ekonomického růstu nespořily, po propuknutí krize naopak zvyšováním daní zastavily spotřebu. Zásadní je pro nás nyní nezvyšovat daně,“ nastínil záměry rady Michl.

Kromě makroekonoma a investičního ředitele Raiffeisenbank Aleše Michla je členem rady makroekonom Michal Zděnek, který působí na Vysoké škole ekonomické v Praze, CERGE-EI a Norwegian School of Economics v Norsku, a Jan Čapek, partner Ernst & Young, daňový poradce. Do týmu REP také patří bývalý člen vládního NERVu, ekonom Petr Zahradník, legislativu bude mít na starosti Robert Pelikán, vysokoškolský učitel na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

David Klimeš: Bureš je Babišův nejmenší problém