Bestsport čeká reorganizace, O2 Arenu možná prodej

Zdroj: Anna Vackova, E15

Provozovatele multifunkční O2 Areny v Praze-Vysočanech, společnost Bestsport, čeká reorganizace. Rozhodla o tom většina věřitelům přítomných na jejich dnešní schůzi u pražského městského soudu. Ze dvou návrhů na reorganizaci dali věřitelé přednost tomu, který předložily společně firmy PPF Healthcare a KKCG Structured Finance, které nyní zpracují podrobný plán na reorganizaci.

Druhý návrh předložil již dříve samotný Bestsport, tehdy jej podepsali dřívější zástupci představenstva Jaroslav Pekař a bývalý šéf Sazky Aleš Hušák, kteří ale pozice v představenstvu v pátek na valné hromadě Bestsportu ztratili. Jejich návrh věřitelé odmítli.

Pro plán PPF Healthcare a KKCG Structured Finance hlasovalo 97,7 procenta hlasů nezajištěných věřitelů a pro byl i jediný zajištěný, The Bank of New York Mellon, který je zajišťovacím agentem dluhopisů, jejichž většinovými majiteli jsou firmy ze skupin PPF a KKCG. Důvodem reorganizace je podle věřitelů i insolvenční správkyně Daniely Urbanové to, že Bestsport si na svůj provoz spočívající zejména v provozu vysočanské areny, v níž se konají koncerty a další akce a hraje hokejová extraliga, vydělá. Dluhy Bestsportu podle věřitelů vznikly v souvislosti s financováním výstavby této haly a neplynou přímo ze samostatné provozní činnosti firmy.

Předseda dosavadního prozatímního věřitelského výboru Josef Novotný z KKCG Structured Finance rozhodnutí věřitelů přivítal. „Znamená to možnost záchrany společnosti. Věřitel, který se ujme přípravy plánu na reorganizaci, připraví ekonomický podklad a poté začne dohadování s dalšími věřiteli, jak z toho ven, aby firma neskončila v konkurzu,“ řekl novinářům Novotný po schůzi.

K základním bodům takového plánu budou patřit úsporná opatření i prodej části či celého majetku firmy či jejího podniku, tedy možná i O2 Areny. Právě problémy s financováním její výstavby přivedly Sazku do konkurzu a Bestsport do úpadku. „Zájemci (o O2 Arenu) v minulosti byli a doufáme, že jsou, protože si nemyslíme, že by z této ekonomické situace bylo možné vyváznout bez toho, aby se O2 Arena prodala,“ míní Novotný.

Mluvčí Bestsportu Oldřich Babický se k prodeji příliš vyjádřit nechtěl. „Předseda představenstva Bestsportu Richard Benýšek teprve dnes jde halu oficiálně převzít. O jejím dalším osudu se určitě bude psát v plánu na reorganizaci,“ uvedl. Povolení reorganizace ale přivítal. „Bestsport má šanci, pouze jej momentálně tíží jeho dluhy,“ podotkl.

Téměř stoprocentním majitelem Bestsportu je Občanské sdružení Zelený ostrov, jehož majiteli jsou stejně jako u Sazky sportovní svazy. Insolvenční správkyně Daniela Urbanová přitom pohledávku sdružení ve výši 5,19 miliardy popřela a uznala jen 76,2 milionu korun, zatímco Bestsport uznal pohledávku celou. Zástupci OSZO se tak hlasování na schůzi věřitelů neúčastnili a nejsou ani zastoupeni v novém věřitelském výboru.

„Tak to je trochu problém, ale doufám, že se s tím časem nějak vyrovnáme, a že s novým správcem (Josefem Cupkou) zkusíme dohodu, jestli naše pohledávka, která je oprávněná, bude uznána,“ řekl novinářům po jednání Zdeněk Ertl, který je od pátku za sdružení novým členem představenstva Bestsportu, k tomu, že ve výboru nejsou sportovci zastoupeni. Podle něj se s O2 Arenou nic dít nebude. „To je dobrá zpráva pro všechny,“ podotkl.

Insolvenční řízení s Bestsportem a jeho reorganizaci bude ode dneška řídit jakko správce Josef Cupka, který již pozici insolvenčního správce zastává i v řízení se Sazkou. Dosavadní správkyni Danielu Urbanovou věřitelé odvolali. Nestalo se tak kvůli nespokojenosti s její prací, kterou věřitelé ocenili, ale s ohledem na celé řízení včetně toho se Sazkou.

Věřitelé také odhlasovali znalce pro určení hodnoty majetkové podstaty dlužníka. Tou se stala firma E&Y Valuation ze skupiny Ernst & Young. Hlavní částí majetku Bestsportu je přitom právě vysočanská arena za miliardy korun.

Věřitelé také odvolali prozatímní věřitelský výbor firmy a zvolili výbor nový. Ten má o jednoho člena méně, než měl výbor prozatímní. Své místo ve výboru v hlasování věřitelů obhájily společnosti The Bank of New York Mellon, KKCG Structured Finance a Sazka. Novým členem se stala PPF Healthcare,
Sazka a The Bank of New York Mellon jsou firmy, které na dnešní schůzi získaly kvůli výši jejich pohledávek největší sílu hlasů. Insolvenční správkyně i Bestsport dnes uznali většinu pohledávky Sazky ve výši 6,83 miliardy i celou pohledávku The Bank of New York Mellon ve výši 5,02 miliardy korun.