Brněnští muslimové mají obavy z útoků, chtějí zvýšit ostrahu mešity

Brněnská mešita

Brněnská mešita Zdroj: Harold via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Muslimové mají obavy z dalších útoků na brněnskou mešitu, chtějí proto zlepšit její ostrahu. Před rokem a půl na ni nainstalovali bezpečnostní kameru, která v noci na pátek zaznamenala dva útočníky polévající modlitebnu motorovým olejem. Záznam předali policii. Ke kameře asi přibude další, je nutné zkvalitnit záznam z první kamery, řekl dnes předseda Ústředí islámských obcí v ČR Muníb Hasan.

„Po pátečním teroristickém útoku v Paříži je sice u nás klid, ale obáváme se dalších útoků,“ uvedl. Připomněl, že tento čtvrtek se mešita po dlouhé době znovu otevře pro veřejnost v rámci sedmého ročníku Festivalu kultur Blízkého východu.

Předposlední útok na brněnskou mešitu se stal letos v srpnu, kdy v ní neznámí útočníci rozbili dvě okna. Použili k tomu železné tyče. Kriminalisté po útočnících pátrají. Neznámí pachatelé už v minulosti rozbili dveře objektu a postříkali fasádu sprejem.
Předloni kdosi umístil před dveře mešity hromadu vepřových kostí, kliku pomazal sádlem a pověsil na ni kus vepřového masa.

Urážlivý útok

Kriminalisté kauzu odložili, pachatele nenašli. Pro muslimy je vepřové maso nečisté, a tento útok proto krajně urážlivý. Již tehdy byla na mešitě kamera. Videozáznam ale nepomohl vypátrat pachatele. „Po těch posledních (útočnících z pátku) pátráme, vyhodnocujeme podklady,“ řekla mluvčí policie Andrea Straková.

V Brně žije podle dostupných informací několik set muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita. V posledních měsících se v české společnosti víc projevují protimuslimské nálady, a to jednak v souvislosti s obavami z přívalu uprchlíků, jednak kvůli strachu z islamistického terorismu. Protimuslimské nálady mohou podle Hasana sílit po pátečním teroristickém útoku v Paříži, který si vyžádal na 130 mrtvých a stovky zraněných. Čeští muslimové útoky ostře odsoudili.

Lukáš Kovanda: Proč muslimové volí Le Penovou