Brusel schválil první operační program, nabídne osm miliard

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CTK/Dospiva Jakub

Evropská komise Česku schválila první operační program pro léta 2014 až 2020. Rozpočet programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost dosahuje osmi miliard eur (asi 216 miliard korun), celkem 4,3 miliardy eur (přes 116 miliard korun) bude poskytnuto z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

„Schváleno! Doufejme, že po operačním programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost budou rychle následovat další,“ reagoval na twitteru český premiér Bohuslav Sobotka. Schválení je mimořádně dobrou zprávou pro podnikatele, firmy, vědecké pracovníky, univerzity i pro rozvoj informačních technologií, doplnil vzápětí.

„Díky tomuto investičnímu balíčku budou moci české podniky plně využít svůj investiční potenciál a pokročit ve vývoji nových produktů, a přispět tak ke vzniku pracovních míst a k hospodářskému růstu země,“ komentovala krok eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretsuová.

Finanční prostředky nově schváleného programu mají směřovat na „podporu znalostní ekonomiky, jež přispěje ke zvýšení hospodářského růstu a produktivity“, uvedla komise. Prioritou má být posílení výzkumných činností podniků a jejich propojení s univerzitními sítěmi.

Další programy v květnu

Mezi očekávané výsledky patří granty pro více než 1970 firem, vznik 12 tisíc pracovních míst v malých a středních podnicích, 600 nových přihlášek na ochranu práv duševního vlastnictví, ale také roční snížení emisí skleníkových plynů o 300 tisíc tun CO2 a vyšší uplatnění nízkouhlíkových technologií.

Podle několika zdrojů z Evropské komise a diplomacie by další programy mohly být schváleny zřejmě ještě do poloviny května. Nejblíže k tomu mají operační programy Životní prostředí a Zaměstnanost.