Zpackaný tendr na eurodotace zaplatí stát. Vydá stovky milionů

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Zdroj: ctk

Monitorovací systém evropských fondů bude nově financován ze státního rozpočtu a ne z EU. Informovala o tom ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Rozpočet by to podle ní mělo stát stovky milionů korun. Zároveň dodala, že tímto krokem tak nebude ohroženo čerpání peněz z EU.

Dosud stál systém podle ministryně 590 milionů korun. EU v rámci takzvané korekce neproplatí podle Šlechtové 252 milionů korun. „To je částka, kterou může ještě finanční úřad nebo EK upravit. Dále ale musíme platit dodavatelům další faktury,“ uvedla ministryně. Ta rovněž řekla, že sice dnes schválený krok přijde na stovky milionů korun, ale ČR díky tomu získá stovky miliard korun z fondů EU.

Problémy s monitorovacím systémem způsobily závěry auditu ministerstva financí, podle kterého provázelo výběrové řízení množství chyb. O monitorovací systém se zajímá i protikorupční policie. Kvůli auditu vypukl spor mezi ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj. Šlechtová uvedla, že hlavní výhrada MMR byla, že úřad nedostal prostor pro vypořádání námitek k auditu.

Ministerstvo nyní zpracuje právní analýzu dalších kroků ohledně informačních technologií. „Tu předložím vládě, aby rozhodla o dalším postupu,“ uvedla Šlechtová.

Systém už funguje

Monitorovací systém evropských strukturálních a investičních fondů pro období 2014 až 2020, který nahrazuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy a centrální zastřešující systém, je pro čerpání peněz z fondů EU klíčový. Právě prostřednictvím něj budou řídící orgány jednotlivých operačních programů vyhlašovat výzvy k předkládání žádostí a přijímat konkrétní projekty.

Systém už je podle Šlechtové funkční a žadatelé by se měli začít připravovat pro předkládání projektů. „Vše poběží, jak bylo již dříve slíbeno,“ uvedla ministryně.

Přes 600 miliard

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Výběrové řízení na tvorbu systému, poskytování služeb a servisní podpory a rozvoj aplikace v roce 2013 vyhrála firma Tesco SW. Systém MS2014+ by měl, byť po roce 2020 v omezené míře, fungovat do roku 2030. Provozovatel má zatím smlouvu na tři roky.