Čechy, pokud pojedou, povede na světové výstavě v Miláně Jiří F. Potužník

Jiří František Potužník

Jiří František Potužník Zdroj: E15

Českou účast na světové výstavě Expo v Miláně v roce 2015 povede bývalý novinář, někdejší mluvčí vlády Mirka Topolánka a mluvčí předešlé přehlídky v čínské Šanghaji Jiří František Potužník. Tuzemský tým povede ovšem za předpokladu, že kabinet Petra Nečase potvrdí, že se Česko milánského Expo zúčastní. To se dosud nestalo. Jmenování generálním komisařem potvrdil na dotaz serveru E15.cz sám Potužník.

„Účast na EXPO 2015 beru jako možnost prezentovat kvalitu české ekonomiky, vědy a kultury. S ohledem na geografickou i hospodářskou dostupnost severní Itálie chci maximálně otevřít prostor českým podnikům. V první řadě usiluji o to, abychom stavěli národní pavilon s tím, že bude od počátku jasné, komu bude sloužit i po Světové výstavě a kdo se bude podílet na realizačních nákladech,“ sdělil Potužník. „Pokud by se měla česká účast omezit pouze na splnění jakési formální povinnosti, jíž nedokáže naše ekonomika a kultura dát původní obsah, doporučím vládě na Expo nejet,“ dodal.

O výběru Jiřího F. Potužníka, který byl po volbě ministerstva zahraničí od loňského října koordinátorem případné české účasti, rozhodla vláda Petra Nečase na posledním zasedání loňského roku. Tamtéž vzala na vědomí oficiální pozvání italské vlády a vyslovila souhlas s českým zapojením s maximální účastí domácího rozpočtu do 60 milionů korun. Na šanghajský podnik v roce 2010 uvolnila přitom Topolánkova administrativa přes půl miliardy korun. Verdikt, zda Češi do Itálie přijedou či nikoli, má Římu sdělit 1. místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, navýšit rozpočet o příslušné výdaje má ministr financí Miroslav Kalousek.

Tématem světové výstavy Expo 2015 je „Feeding the planet, energy for life“ (česky Uživit planetu, energie pro život). Milán zvítězil v hlasování nad tureckým Izmirem v březnu 2008, Expo s mottem doprava se tam konalo už v roce 1906. Pozemky pro výstaviště se nacházejí severozápadně města v obcích Rho a Pero zahrnují plochu 1,1 milionu metrů čtverečních.