Češi se upsali Milánu. Začíná soutěž o soukromé investory pro EXPO

Milán

Milán Zdroj: profimedia.cz

Česká republika potvrdila účast na mezinárodní výstavě EXPO v italském Miláně. Podpis pod smlouvu o přidělení pozemku připojili generální komisař Jiří František Potužník a výkonný ředitel provozovatelské společnosti EXPO 2015 Giuseppe Sala v milánském sídle několika českých institucí.

Aktu přihlíželi velvyslanec v Itálii Petr Buriánek a modelka Alena Šeredová. „Využili jsme zázemí a pomoci, kterou Česká centra nabízejí, a pokusili se využít právě zahajované výstavy českého designu, abychom nabídli partnerům něco více než jen židle,“ zdůraznil pro E15 Potužník.

Česká parafa je 37. ze 125 států, které potvrdily příchod na světovou přehlídku v lombardské metropoli. „Ploch pro stavbu původního pavilonu je na EXPO šedesát. Chtěli jsme takový, který bude velikostí a polohou zaručovat důstojné místo pro národní expozici s pracovním názvem Laboratoř života. Stavíme na světových výsledcích českých vědců ve využívání nanotechnologií při ochraně a čištění vod, v aplikaci biochemie při boji s civilizačními chorobami, nebo na objevech v oblasti šetrného pěstování zemědělských plodin,“ připomněl Potužník. Italská očekávání jsou rovněž vysoká. „Věříme, že český vědomostní a technologický příspěvek pro tuto výstavu bude zcela zásadní,“ uvedl Sala.

EXPO s mottem „Potraviny pro planetu, energie pro život“ otevře brány 1. května za dva roky a potrvá šest měsíců. Česku, které s přítomnosti na této prestižní přehlídce váhalo do letošního jara, se podařilo pronajmout plochu v blízkosti hlavního vchodu, přidělený pozemek je jako jediný obloupený ze dvou stran vodním příkopem. Na stavbu objektu s hojným využitím skla a ekologických materiálů, který postaví soukromý investor a stát si vezme dílo do pronájmu, bude vypsáno v červnu výběrové řízení. O interiéru se jedná. „Náš koncept nemá mírou zapojení soukromých společností na těchto světových výstavách obdoby. Vláda našla odvahu a dal s výjezdem do Milána souhlas, podmíněný právě investicemi privátních firem. Připravujeme dohody s čistými investory v řádu milionů korun,“ řekl Potužník.

Rozpočet tuzemského zastoupení na EXPO 2015 se pohybuje od 180 do 260 milionů korun. Erár uvolní 70milionový přebytek z minulé přehlídky v čínské Šanghaji a přihodí 60 milionů, zbytek poskytne privát.

Účastnické země a nadnárodní organizace se mohou pustit do stavby národních objektů na přidělených plochách, nebo se zapojit do budování devíti tematických clusterů věnovaných například kávě či ovoci a luštěninám. Pořadatelé očekávají 20 milionů návštěvníků a 25 milionů prodaných vstupenek. Náklady veřejného sektoru se odhadují na 1,3 miliardy eur, soukromý sektor má přihodit půl miliardy. Organizátoři počítají s ekonomickým přínosem i po skončení Expa, spočívat má třeba v pracovních příležitostech a ve využití vylepšené dopravní infrastruktury.