Češi v práci sedí a nehýbou se. Změnit to chce projekt Firma v pohybu

Zdroj: Shutterstock

2
Fotogalerie

Dle průzkumu společnosti Edenred pouze necelá třetina firem v Česku podporuje pohybové a sportovní aktivity svých zaměstnanců. Ty odpovědné ale nabízejíce více aktivit najednou. 

Sport i pohyb přímo ve firmě a v pracovní době? Praxi, kterou před několika lety začaly zavádět některé evropské firmy s cílem snížit nemocnost, obezitu a zvýšit pracovní výkony svých zaměstnanců, tuzemští zaměstnavatelé přejímají jen velmi pozvolna.

Nelichotivým tuzemským statistikám se teď chce postavit zcela nový projekt společnosti Edenred s názvem Firma v pohybu, který chce prosadit myšlenku pohybových aktivit přímo na pracovištích. „Snažíme se přesvědčit firmy, že se jim vyplatí své zaměstnance do pohybových aktivit zapojit. Benefit z toho totiž mají obě strany – lidé se cítí lépe, jsou „svěžejší“ a zdravější a z toho profituje i zaměstnavatel,“ uvedla manažerka projektu Michaela Číhalíková ze společnosti Edenred.

Edenred CZ

Edenred s projektem Firma v pohybu osloví v následujících dnech 20 000 firem s výzvou, aby se firmy do projektu zapojily přes internetové stránky projektu www.firmavpohybu.cz.

„Nejdůležitější součástí webu je nenáročná online diagnostika, kde zaměstnanci během 10 minut zjistí, v jakém fyzickém stavu jsou a jak ho mohou vylepšit. Diagnostika byla sestavena speciálně pro tyto účely a přihlíží tak k častým komplikacím vzniklým sedavou prací. „Při její tvorbě jsme si ke spolupráci přizvali fitness trenérku Míšu Hruškovou, která vystudovala Fakultu tělovýchovy a sportu UK,“ uvedla Michaela Číhalíková.

Součástí je soutěž o workshop s fitness trenérkou pro tři firmy. Trenérka se na něm bude věnovat zejména správnému nastavení pracovního prostoru a upozorňovat na nejčastější chyby držení těla. Předpřipraven je i balíček propagačních materiálů, které pracovníkům HR pomohou vtáhnout své zaměstnance do projektu.

Zatímco řada evropských firem přišla na to, že zaměstnanec, který se pravidelně sportuje a pohybuje je zdravější a má i lepší pracovní výkon, v tuzemsku je situace zatím odlišná. Velkou většinu českých firem zatím bohužel pohybové aktivity zaměstnanců nezajímají. Aktivní pohyb zaměstnanců podporuje pouze necelých třicet procent tuzemských firem, konkrétně 243 z 824 oslovených podniků, které odpověděly v čerstvém průzkumu Edenredu. Ty podniky, které naopak sportování podporují, tak ovšem v naprosté většině činí na více frontách. Nejčastěji tyto firmy poskytují zaměstnancům příspěvky na sportovní aktivity, další pak podporují přímo jejich sportování.