Česko by mělo opustit EU, navrhuje Klaus v nové knize

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Novak, Euro

Bývalý prezident Václav Klaus ve své nové knize navrhuje, aby Česko vystoupilo z Evropské unie. Podle něj totiž přispívá ke všemu špatnému, co se v české společnosti, politice i ekonomice děje.

Zmiňuje přílišné regulace, odnímání suverenity z národních vlád, rozmělňování zodpovědnosti nebo ztrátu schopnosti politických stran cokoliv zásadního prosadit. Uvedl to v rozhovoru pro list Dnes. Kniha s názvem Česká republika na rozcestí - Čas rozhodnutí vyjde příští týden.

Nadcházející předčasné sněmovní volby exprezident označuje jako mezivolby. „Opravdu bezelstně říkám, že mě tyto volby vůbec nezajímají a já od nich neočekávám vůbec nic,“ řekl Klaus. Zásadní témata se podle něj budou řešit až ve volbách následujících.

Říjnové volby podle bývalého prezidenta nedopadnou dobře, protože nepřinesou smysluplné řešení problémů. „Za druhé nedopadnou dobře pro to, co bych rád označoval za pravici,“ dodal. Domnívá se, že pravice v nich tragickým způsobem prohraje.

Občanské demokraty nevolte

ODS, kterou Klaus zakládal, podle něj nemá jakoukoliv naději, aby oslovila voliče. „Tak, jak se dneska ODS vyvíjí, bych nikomu nedoporučoval, aby ji volil,“ řekl bývalý předseda této strany. Dodal nicméně, že je s pravicí po fatální prohře, která ji čeká, připraven spolupracovat. Ta ale musí z výsledků voleb vyvodit nějaký zásadní závěr.

Klaus v rozhovoru uvedl, že odmítá přijmout názor, že veřejné rozhodování je něco jiného než ideové rozhodování. Politické strany by podle něj měly být jasně ideologicky definované.

„A to právě ty naše dnešní Úsvity, ANO a TOPy v žádném případě nejsou,“ řekl. Tradiční strany podle něj oslabuje „hypotéza kmotrovství jako problému České republiky““. „Já to takhle nevidím,“ podotkl.

Evropský projekt selhal

Nynější projekt evropské integrace podle Klause selhal. „Nemluvme o demokracii, když mluvíme o EU. To je antidemokratická entita a antidemokratický projekt,“ řekl. Unie podle bývalého prezidenta podvazuje možnosti svobodného rozhodování a bez odchodu z ní nelze v Česku provést fundamentální, systémové změny.

Klaus nicméně ve své knize přináší návrhy, které je možné uskutečnit bez ohledu na členství Česka v EU, píše deník. Je mezi nimi masivní omezení mandatorních výdajů státu a státní regulace, zrušení evropských dotací nebo Senátu. Privatizovat by se podle exprezidenta měly polostátní či pseudosoukromé firmy typu ČEZ, České dráhy nebo Česká televize.