Česko coby kasino Evropy? Automatů v hernách znovu přibývá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zatímco likvidovat herny se s novým zákonem o hazardu daří – teď jich jsou necelé dva tisíce – u hracích automatů to letos neplatí. Koncem loňského roku legálně fungovalo ještě 47 134 „beden“. První den roku 2018 jich sice ubyla zhruba třetina na 31 054, ale nyní automatů v hernách a kasinech začalo opět přibývat. Od začátku roku, kdy se na rozdíl od loňska podnikatelé nemohli schovat za přechodné období zákona, narostl počet legálně provozovaných automatů o více než čtvrtinu na nynějších 39 506 zařízení. Informaci potvrdilo ministerstvo financí. 

Výrazný úbytek automatů, který nastal na přelomu roku, způsobilo zpřísnění požadavků na software provozovaných automatů. Obdržení certifikátu od Elektronického zkušebního ústavu, který posuzuje technologickou vyspělost strojů, však obvykle trvá tři měsíce. Řada podnikatelů nestihla s přechodem na nový rok získat povolení, což se teď mění, a i proto automatů přibývá.

"K mimořádnému krátkodobému poklesu počtu technických zařízení na přelomu let 2017 a 2018 došlo v důsledku vypršení platnosti většiny povolení vydaných ještě podle starého zákona. Nově o vydání povolení rozhodují obecní samosprávy," vysvětlil Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Speak Visually. Create a presentation with Visme

„Od začátku roku vnímáme tlak ze strany provozovatelů na zkrácení procesu,“ uvedl dříve Miloš Hána, vedoucí příslušného oddělení Elektronického zkušebního ústavu.

Úbytek automatů v první polovině roku dokumentuje i nižší výběr daní z tohoto byznysu. V každém čtvrtletí loňského roku stát vybral zhruba dvě miliardy korun, za první a druhé čtvrtletí letošního roku putovalo do státní pokladny po jedné miliardě. Dá se očekávat, že se s příbytkem automatů výběr ve třetím a čtvrtém čtvrtletí zvýší.