Půlmiliardová pokuta za hazard vázne v Karibiku

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Anna Vacková, E15

Nový zákon o hazardu téměř vymýtil ilegální společnosti z internetového trhu, ale státní pokladna to na příjmech téměř nepocítila. Ministerstvo financí od loňského roku uložilo 24 pokut za 455 milionů korun, ale rezortu ministryně Aleny Schillerové se zatím podařilo reálně vybrat jen 240 tisíc. Na dotaz deníku E15 to uvedl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení úřadu.

Výše vyměřených pokut provozovatelům hazardu na internetu za roky 2017 a 2018 je sice rekordní, státní pokladna ale z toho zatím neměla praktický užitek. Ministerstvo totiž nemá nástroje, kterými by donutilo většinu ilegálních firem k zaplacení pokut.

„Vymáhání od provozovatelů se sídlem například v Karibiku je během na dlouhou trať. Pokud by ale pokutovaná společnost chtěla v budoucnu v Česku legálně působit, uhrazení sankce by bylo jednou z podmínek pro získání licence,“ uvedlo ministerstvo.

To při exekučních řízeních spolupracuje se zahraničními regulátory. Z téměř půlmiliardové sumy pokut, jejichž výběr úředníci řeší necelé dva roky, bylo 115 milionů určeno k vymáhání Celnímu úřadu pro Prahu, u zbylých 340 milionů ministerstvo „čeká“ na doručení. Zatím marně. V drtivé většině případů se to týká pokut udělených za provozování internetového hazardu bez povolení nebo ohlášení podle nového zákona.

„Problémy s vymahatelností pokut, která se blíží nule, mají i další státy. Význam trestů spočívá v prevenci – dokážou zabránit nelegálním firmám v dalším podnikání,“ uvedl Marek Herman, ředitel Asociace provozovatelů kursového sázení. Černý seznam ministerstva financí zatím čítá 116 nepovolených internetových stránek, mezi nimi jsou například weby 1xbet.com nebo thelotter.com.