Česko, země rozhleden. Každoročně se jich otevře více než desítka

Mikulčice, památník, pavilon, rozhledna

Mikulčice, památník, pavilon, rozhledna Zdroj: ctk

Mezi nejatraktivnější turistické cíle poslední doby patří v České republice rozhledny. Každoročně se turistům otevře více než desítka nových staveb, aktuálně se uvádí, že v ČR je asi 380 rozhleden, podle některých zdrojů až 400. Zatím nejnověji zpřístupněnou věží je rozhledna na Senecké hoře nad Pavlíkovem u Rakovníka, která se návštěvníkům slavnostně otevře dnes.

Rozhledna na Senecké hoře (506 metrů nad mořem) byla postavena podle návrhu architekta Eugena Točíka a měří 21,5 metru.

Její konstrukce je netradiční - do výšky deseti metrů je betonová a v této výšce se také nachází první vyhlídkový ochoz, stavba pak pokračuje dřevěnou částí a druhý vyhlídkový ochoz je pro turisty otevřen ve výšce 18 metrů. K rozhledně vede naučná vlastivědná stezka, která je dlouhá přes čtyři kilometry. Náklady na výstavbu rozhlednu včetně stezky činily šest milionů korun.

Mezi letos otevřené nové rozhledny patří také třicetimetrová železná vyhlídková věž v opraveném velkomoravském areálu Valy v Mikulčicích u Hodonína, která byla oficiálně zpřístupněna turistům v pátek 1. května. Druhou novou věží je 24 metrů vysoká dřevěná Drtinova rozhledna na kopci Besedná (496 metrů) u obce Chotilsko v krajině středního Povltaví.

Jen za loňský rok bylo v ČR otevřeno téměř 30 nových rozhleden

Návštěvníci se z ní mohli poprvé rozhlédnout do kraje 4. dubna. Věž byla zbudována na místě původní rozhledny, která byla pojmenována po místním rodákovi Františku Drtinovi a postavena v roce 1926. V šedesátých letech ale musela být původní rozhledna kvůli zchátralosti stržena.

Jen za loňský rok bylo v ČR otevřeno téměř 30 nových rozhleden a v současné době se v různé fázi výstavby nachází několik dalších věží. Ještě během jarních měsíců by měla být otevřena rozhledna na Fajtově kopci nad Velkým Meziříčím, těsně před zpřístupněním je také rozhledna na Rýdově kopci u Jindřichova Hradce. Staví se také věž na Kelčském Javorníku, nejvyšším vrcholu Hostýnských vrchů, na Krušné hoře u Hudlic nebo u Zruče nad Sázavou. Na své otevření v současnosti čeká vyhlídková věž v inline areálu u Bělé pod Bezdězem nebo rozhledna Čížovka na pomezí Českého ráje.

Domů, do rozhledny

Z komína nemocnice bude rozhledna

Šternberk sází na turistické rozhledny