Český export do USA loni vyskočil o 11 procent, nejvíce u léků a pneumatik

Kontejnery připravené k přepravě

Kontejnery připravené k přepravě Zdroj: archiv

Vývoz českých firem do USA v posledních třech letech rychle roste, více se vyváží hlavně pneumatiky, léky a mikroskopy. Hodnota exportu loni stoupla o 11 procent na 92,2 miliardy korun. Srovnatelně české firmy vyváží například do Španělska nebo Belgie. USA jsou pro Česko nejvýznamnějším obchodním partnerem mimo státy EU s podílem 14,2 procenta.

V roce 2015 tvořily Spojené státy 2,4 procenta z celkového objemu českého exportu. „Hodnota vývozu zboží do USA se od roku 2013 stále zvyšuje. Podle předběžných výsledků se vývoz za posledních deset let zvýšil téměř dvojnásobně. Vloni byl o 42,5 miliardy korun vyšší ve srovnání s rokem 2005,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Od roku 2011 Česko do USA více zboží vyváží než dováží.

K nejčastěji vyváženému zboží do USA vloni patřily díly motorů, turbín a motorových vozidel či čerpadla. „V posledních letech se výrazně zvýšil i vývoz léků. V roce 2015 vzrostl na 3,5 miliardy korun, přitom v roce 2005 se do USA vyvezly léky za 133 miliónů korun,“ dodal ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král.

Export pneumatik pro osobní auta loni překročil 4,6 miliardy korun, což je o 175 procent více než před deseti lety. V rámci přístrojů zaujímají významné místo například mikroskopy. Podíl polotovarů a materiálů na vývozu poklesl.

Dovoz amerického zboží do Česka vloni dosáhl podle předběžných údajů hodnoty 81,9 miliardy korun. Průběžně roste od roku 2011 a dnes tvoří 2,4 procenta celkové hodnoty dovozu. Spojené státy tak zaujímají dvanácté místo v pořadí zemí dle objemu importu do ČR. Nejvíce se z USA dovážejí stroje a dopravní prostředky.