Chovanec: Spolupráce ANO s ODS může být začátkem nového trendu

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: CTK

Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu v Ostravě jednostranně, řekl místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec. Domnívá se, že spolupráce ANO s ODS v Ostravě může být začátkem nového trendu. Krajské město má nové vedení poté, co se rozpadla dosavadní koalice ANO, KDU-ČSL a ČSSD. Sociální demokraty nahradilo hnutí Ostravak a také ODS.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nevidí ve změně složení ostravské koalice zásadní problém „Koalice je nová, to je pravda, ale zůstal tam náš primátor,“ řekl novinářům. O příčinách problémů v Ostravě prý nemá přesné informace. „Vím, že tam byl nějaký pokus měnit koalici, tak asi jsme byli rychlejší,“ prohlásil Babiš.

„Tam, kde jsou koalice s hnutím ANO, tak to není první město, kde jsou problémy,“ uvedl Chovanec, který zmínil například Prahu nebo Brno. „Problémy v Ostravě se kupily, až tedy přerostly únosnou mez a hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu, nebyli jsme to my,“ poznamenal také. ČSSD v Ostravě nyní podle něj bude velmi tvrdě, ale korektně kontrolovat novou koalici.

„Pravděpodobně je to nový trend, kdy hnutí ANO bude spolupracovat i s ODS, což může být i signál pro ostatní obce a další politické směřování hnutí ANO,“ řekl. Právě zástupce za ODS by měl v krátké době doplnit ostravskou radu. Novinářům to potvrdil primátor města Tomáš Macura (ANO). O víkendu bude předsednictvo hnutí ANO připravovat strategii pro krajské volby. Podle Babiše se na schůzce problémy regionů řešit nebudou.