ČNB snížila základní úrokovou sazbu na 0,25 procenta

Bankovní rada ČNB

Bankovní rada ČNB Zdroj: ČNB

Bankovní rada České národní banky snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Naposledy rada snížila základní úrokovou sazbu na konci března, a to o 0,75 procentního bodu na jedno procento. Předtím už sazby snížila na mimořádném zasedání 16. března, o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta. Cílem snižování sazeb je zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem zase levnější půjčky na bydlení. Zveřejnění rozhodnutí dnes ČNB odložila o 45 minut, naposledy tak učinila i na zasedání na konci března.

ČNB snížila také lombardní sazbu, a to o jeden procentní bod na jedno procento. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada nechala na 0,05 procenta.

„Snížení úrokových sazeb není překvapivé, vůle dál podpořit českou ekonomiku byla v uplynulých týdnech patrná z výroků řady členů bankovní rady,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Debata o možnosti dalšího uvolňován měnové politiky zůstane podle něj i nadále ve hře. „Kroky centrální banky budou i nadále vedeny především děním okolo koronaviru a souvisejícími dopady na českou ekonomiku,“ dodal.

„V návaznosti na předchozí intenzivní a transparentní komunikaci s trhem přizpůsobila bankovní rada ČNB monetární politiku aktuálnímu vývoji domácí i globální ekonomiky silně ovlivněné pandemií koronaviru. Oproti jiným regulátorům je ČNB v komfortnější pozici, kdy může naplno využívat výhod sazeb zvýšených v období konjunktury, které nyní může snižovat, a tím využívat konvenční nástroje monetární politiky. V tomto mimořádném období má tak podstatně větší manévrovací prostor pro zmírňování dopadů pandemie na českou ekonomiku,“ uvedl zakladatel Trinity Bank Radomír Lapčík.

Česká národní banka také v nové prognóze očekává letos pokles ekonomiky o osm procent. Příští rok by pak ekonomika měla stoupnout o čtyři procenta. I přes obnovní růstu se ale ekonomika do konce příštího roku nedostane na úroveň před pandemií koronaviru. Uvedl to guvernér ČNB Jiří Rusnok.