PŘEHLEDNĚ: Čtyři cesty, jak vyzrát na covid-19. Remdesivir není jedinou zbraní

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Plicní ventilace
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
6
Fotogalerie

Úřady ve Spojených státech v pátek povolily nouzové a omezené používání léku remdesivir, po němž se někteří pacienti s covidem-19 rychleji uzdravili. Podle Českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou ale v popředí zájmu hned následující čtyři možnosti léčby covidu-19, které zaštiťuje Světová zdravotnická organizace jako globální klinické hodnocení sjednocené pod zkratku Solidarity.

Lék remdesivir v americké firmě Gilead vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, původně měl být používán proti ebole. Jeho pozitivní účinky ukázala studie zaštítěná americkým vládním Národním ústavem pro alergii a infekční nemoci (NIAID). Preparát, který zabraňuje množení viru, zatím není schváleným léčivem, jeho používání je proto experimentální. Tento fakt se odráží i v nejistotě investorů, akcie firmy Gilead tak v závěru týdne o pět procent propadly. 

Společnost Gilead chce nyní i ve spolupráci s mezinárodními partnery zvýšit výrobu remdesiviru. Lék už byl schválen i pro použití v českých nemocnicích. Jako první se takto v ČR léčil třiapadesátiletý pražský taxikář ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) na přelomu března a dubna. Už je v dobrém zdravotním stavu. Do testování tohoto léku jsou zapojeny i další české nemocnice.

Dalším lékem, účinným při léčbě covidu-19 je lék na chřipku s látkou favipiravir, prodávaný pod názvem Avigan. Prokázal účinnost v boji s nemocí v Číně. Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) koncem března oznámil, že jedná o dodávce tohoto léku z Japonska.

Tento lék od pondělí 27. dubna distribuuje do českých nemocnic Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). Vedle Thomayerovy nemocnice, která lék obdržela 28. dubna, už zájem projevila i Fakultní nemocnice Hradec Králové. Do ČR dorazila dávka asi pro sto pacientů. Zhruba pětina z toho je dar, který Česku poskytlo Japonsko, zbytek stát koupí. Lék se bude využívat jako experimentální, protože není v tuzemsku registrovaný.

V českých nemocnicích už byly podané i další experimentální léky na covid-19. V Ústřední vojenské nemocnici byl několika pacientům podávaný hydroxychlorochin.

Česko je nyní mezi pěti evropskými zeměmi zapojenými do klinické studie farmaceutické firmy Sanofi, která zkoumá bezpečnosti a účinnost hydroxychlorochinu na léčbu nemoci covid-19. Dodávku 330 balení léků s hydroxychlorochinem do ČR oznámila v polovině dubna fima Teva.

České nemocnice chtějí nyní zahájit i léčbu krevní plazmou s protilátkami, kterou získávají od uzdravených pacientů s covidem-19.