ČSSD: Hlas pro Babiše je hlas pro TOP 09 a ODS

ČSSD (Zleva předseda ČMKOS a volební lídr ČSSD v Praze Jaroslav Zavadil, místopředseda ČSSD Michal Hašek, hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, předseda strany Bohuslav Sobotka a místopředseda Lubomír Zaorálek)

ČSSD (Zleva předseda ČMKOS a volební lídr ČSSD v Praze Jaroslav Zavadil, místopředseda ČSSD Michal Hašek, hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, předseda strany Bohuslav Sobotka a místopředseda Lubomír Zaorálek) Zdroj: ctk

Sociální demokracie varuje před možným pokračováním vlády pravice, kterou by po volbách mohly vytvořit ODS, TOP 09 a hnutí ANO Andreje Babiše. Podle Sobotky hlas pro hnutí ANO se tak může stát hlasem pro možnou účast Miroslava Kalouska (TOP 09) a Miroslavy Němcové (ODS) v příští vládě.

Sobotka také varoval před velkým množstvím stran ve Sněmovně; doslova řekl, že ČSSD nechce rozpadlou a rozplizlou Sněmovnu.

„TOP 09 Miroslava Kalouska se může s ODS stát součástí příští vlády prostřednictvím hnutí ANO pana Andreje Babiše,“ prohlásil Sobotka. „Miliardář Babiš nikdy výslovně nevyloučil, že by po volbách nevytvořil koalici s ODS a s TOP 09,“ dodal.

Podle mluvčí ANO Radky Burketové se Sobotka stejně jako ostatní strany snaží před volbami hnutí ANO zdiskreditovat. „Pokud je nám známo, tak ODS i TOP 09 spolupráci s ANO vyloučily,“ sdělila ČTK. „My nebudeme spolupracovat se stranami, které před volbami něco říkají a pak dělají něco jiného. Koalice se sestavují po volbách, které nás teprve čekají,“ dodala.

Sobotka dnes opět vyloučil možnou povolební spolupráci právě s ODS a TOP 09. Na dotaz ČTK ohledně spolupráce se Stranou práv občanů zemanovci řekl, že podle jeho názoru se tato strana do Sněmovny nedostane. „Takže tyto úvahy v tuto chvílí sociální demokracie nevede,“ řekl.

Sociální demokraté dnes také představili nové heslo, se kterým chtějí jít do posledního předvolebního týdne. Místo dosavadního sloganu „Prosadíme dobře fungující stát“ bude znít „Volte ČSSD! Fungující stát prosadí jen silná vláda“. Místopředseda strany Michal Hašek dnes stejně jako Sobotka proto vyzval občany, aby přišli k volbám a dali jeho straně silný mandát. Straničtí volební lídři dnes ukázali materiály, prostřednictvím nichž budou oslovovat své voliče. Je na nich například výzva, aby přišli k volbám, nebo informace o tom, jak minulé vlády zvýšily státní dluh.

GLOSA: Naivní Babišův sen o České agrorepublice