ČSSD: Ministerstva kultury a životního prostředí musí zůstat

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: profimedia.cz

Zrušení tří ministerstev, jak navrhla při současné vládní krizi ODS, současnou rozpočtovou situaci podle opoziční ČSSD nevyřeší. Sociální demokraté by byli pro budoucí zánik ministerstva pro místní rozvoj. Naopak ministerstva životního prostředí a kultury musejí zůstat zachována, prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Právě o zrušení těchto tří ministerstev se údajně v koalici uvažuje.

Ochrana životního prostředí je pro ČSSD taková priorita, že ministerstvo musí být zachováno. Na kultuře je podle sociálních demokratů zase založena národní identita. „Neříkáme, že ministerstva by neměla být zeštíhlena,“ uvedl Sobotka.

Jediná smysluplná debata je podle něho o agendách; o tom, které by bylo možné na centrální úrovni případně buď zrušit, nebo přesunout na jiný úřad.

Ministerstvo pro místní rozvoj musí podle Sobotky nyní vyřešit problémy s čerpáním evropských fondů a připravit další programové období. Sociální demokraté si dokážou představit to, že by v další vládě nebylo a jeho agendy se přesunuly na jiná ministerstva.

V souvislosti s vládní krizí, kdy Věci veřejné pohrozily odchodem z vlády, už Sobotka informoval předsedu ODS a premiéra Petra Nečase a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa o tom, že ČSSD je pro předčasné volby v červnu. KSČM s tím souhlasila, ODS prý čeká na další jednání v koalici. Nečas už dříve uvedl, že o dalším osudu koalice musí být jasno v úterý jinak bude ODS také prosazovat volby v červnu. S předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem by se měl Sobotka sejít „v následujících dnech“.

Sobotka podotkl, že když se v červnu volby neuskuteční a v létě by případně vypukla další vládní krize, potom by ČSSD prosazovala spojit předčasné sněmovní volby s podzimními volbami krajskými a do Senátu.