ČSÚ: Český podíl na světovém vývozu roste, stále kulhá za čísly před krizí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova

Podíl Česka na celosvětové hodnotě vývozu, což je základní měřítko vývoje konkurenceschopnosti ekonomiky, se předloni zvýšil na 0,73 procenta. Proti roku 2013 byl český podíl vyšší o tři setiny procentního bodu. Ve srovnání s rokem 2009, kdy byl podíl Česka na celosvětovém vývozu nejvyšší, ale o čtyři setiny bodu zaostával. Konkurenceschopnost ekonomiky tak dlouhodobě pokulhává, uvádí Český statistický úřad.

V žebříčku zemí EU patří Česká republika, co se týče podílu na celosvětovém vývozu, k silnější polovině. Nejlépe je na tom z EU Německo s podílem 7,49 procenta na celosvětovém vývozu. Na druhém a třetím místě jsou s odstupem Francie a Británie.

Většinu zemí unie zasáhl mezi lety 2009 a 2014 pokles podílu vývozu na celosvětové hodnotě. Podíl Německa se snížil z 8,23 procenta na 7,49 procenta, podíl Francie klesl ze 4,22 na 3,67 procenta. Spolu s Českem ztrácely svou pozici ve světovém obchodě další malé ekonomiky, jako Rakousko, Dánsko, Maďarsko či Chorvatsko. Naopak se na trhu prosadilo osm zemí EU, mezi nimi Polsko a Slovensko.

Export českých firem předloni představoval 3,629 bilionu korun. Loni se vývoz dále zvýšil a i letos má podle analytiků našlápnuto na další solidní rok, kdy by se rekord mohl přehoupnout přes čtyři biliony korun.

Pomáhá prý i intervence ČNB

Exportérům podle ekonomů svědčí i intervenčně oslabovaná koruna, která zvyšuje jejich konkurenceschopnost na zahraničních trzích. Podle Asociace exportérů se český export za poslední dva roky zvýšil díky intervencím ČNB o 400 až 450 miliard korun.

Centrální banka drží kurz poblíž 27 korun za euro od listopadu 2013 a hodlá korunu oslabovat nejspíš do poloviny příštího roku. Pokud by kurz intervencemi nebyl uměle nastaven, pohyboval by se podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka nyní kolem 25 korun za euro. Změna kurzu o korunu znamená pro vývozce 143 miliard korun za rok.

V celosvětovém srovnání Světové obchodní organizace (WTO) se Česko řadí mezi 30 předních exportérů. První je s 12procentním podílem Čína, druhé USA (8,5 procenta) a třetí Německo.

Podíl zemí EU na celosvětové hodnotě vývozu v roce 2014 (v procentech; zvětšíte kliknutím):Podíl zemí EU na celosvětové hodnotě vývozu v roce 2014 (v procentech)Podíl zemí EU na celosvětové hodnotě vývozu v roce 2014 (v procentech) | ctk