ČSÚ zhoršil data o HDP, v prvním čtvrtletí rostl jen o čtyři procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla podle zpřesněného odhadu meziročně o 4,0 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Předchozí odhad z konce května uváděl vyšší růst hrubého domácího produktu, a to o 4,2 procenta. ČSÚ snížil i odhad mezičtvrtletního růstu z původních 3,1 procenta na 2,5 procenta. Na změnu odhadu tempa růstu hospodářství měly podle statistiků zásadní vliv zpřesněné údaje o dani z přidané hodnoty.

Stále však jde podle údajů ČSÚ o nejvýraznější meziroční růst hrubého domácího produktu od roku 2007 a rekordní mezičtvrtletní růst.

Graphical visualization of Czech Republic GDP Annual Growth Rate

Stoupla také hrubá přidaná hodnota, a to meziročně o 3,5 procenta a mezičtvrtletně o 1,3 procenta. „Příznivý hospodářský vývoj se projevil napříč celou tuzemskou ekonomikou. Meziročně rostla nejen většina odvětví průmyslu, ale také podnikové služby napojené na rozvoj ostatních odvětví,“ sdělili statistici.

Výrazně si polepšil zpracovatelský průmysl, který podle ČSÚ meziročně vzrostl o 6,3 procenta a mezičtvrtletně o 2,6 procenta. Největší vliv na růst měl automobilový průmysl. Rostlo však také stavebnictví, meziročně o 2,1 procenta a mezičtvrtletně o 1,9 procenta, a rovněž většina služeb.

Růst byl tažen jak nákupy předmětů dlouhodobé spotřeby, tak i vyšší spotřebou potravin či výdaji na služby

Na výdajové straně táhla růst HDP podle ČSÚ zahraniční poptávka, ale i vyšší domácí investice a spotřeba domácností. Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 2,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta. Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o 2,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,3 procenta. „Růst byl tažen jak nákupy předmětů dlouhodobé spotřeby, tak i vyšší spotřebou potravin či výdaji na služby,“ uvedli statistici. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí byly meziročně vyšší o 2,5 procenta, mezičtvrtletně ale klesly o 0,2 procenta.

Růst ekonomiky podle statistiků významně ovlivnily také větší investice. Meziročně rostla tvorba hrubého fixního kapitálu - podle ČSÚ díky investicím do dopravních prostředků, zařízení či budov - i tvorba zásob. Rostly zásoby nedokončených výrobků a materiálů, ale zásoby hotového zboží klesaly, což koresponduje s rostoucí poptávkou, oznámili statistici.