CzechInvest: Slabá koruna pomáhá do Česka lákat americké investory

Koncern Honeywell zahájil 12. března v Brně provoz tří nových výzkumných a vývojových laboratoří. V následujících měsících otevře dalších pět. V Brně vznikne největší výzkumné centrum společnosti v Evropě.

Koncern Honeywell zahájil 12. března v Brně provoz tří nových výzkumných a vývojových laboratoří. V následujících měsících otevře dalších pět. V Brně vznikne největší výzkumné centrum společnosti v Evropě. Zdroj: ctk

Zájem amerických investorů o Česko roste, svou roli přitom sehrává i oslabování koruny vůči dolaru. Agentura CzechInvest v současné době jedná s několika americkými firmami o umístění jejich investice v ČR. Jde jak o expanze investorů, kteří zde už působí, tak o zcela nové investiční projekty v oblasti informačních a komunikačních technologií, pokročilých technologií a center sdílených služeb.

„V současné době registrujeme zvýšený zájem amerických investorů především v oblasti hi-tech a na ni navazujících oborech. Nahrává tomu mimo jiné i měnový kurz, který se v nedávném období posunul o 40 procent ve prospěch investorů,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Dolar vůči koruně nepřetržitě posiluje od začátku loňského roku. Zatímco před rokem byl kurz koruny k dolaru 19,70 korun, minulý pátek překročil hranici 26 korun za dolar.

Za 1. pololetí roku 2014 pomohl CzechInvest zprostředkovat investice amerických firem v ČR za téměř tři miliardy korun, které by měly vytvořit 2500 nových pracovních míst. Americké firmy jsou jedny z nejčastějších investorů v ČR. Jejich investice patří k těm s vyšší přidanou hodnotou, nejde pouze o výrobní projekty.

Agentura CzechInvest ve spolupráci s českým velvyslanectvím uspořádala minulý týden ve Washingtonu slavnostní večeři pro americké investory, kteří působí v Česku. V rámci své cesty do Spojených států se Kučera s náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou sešli také se zástupci firmy Honeywell, která o osm nových laboratoří a zhruba 300 pracovních míst. Americká mise šéfa CzechInvestu do USA navazuje na jeho únorovou návštěvu v Koreji. Obě cesty naplňují novou strategii agentury, která klade důraz na větší aktivitu v zahraničí.

Čtete také: