Demise Krčála už je na Hradě, Zeman ji přijme ještě dnes

Jan Hamáček (ČSSD)

Jan Hamáček (ČSSD) Zdroj: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Demise ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála i návrh na jmenování Jany Maláčové (oba ČSSD), která ho má vystřídat, už z vlády podle předsedy sociální demokracie, vicepremiéra Jana Hamáčka odešly na Hrad. Prezident Zeman přijme Krčálovu demisi ještě dnes. Maláčovou jmenuje příští týden. Krčál odstupuje kvůli podezření z plagiátorství při vysokoškolských studiích, Babiš s výměnou v resortu, který spadá pod ČSSD, souhlasí.

Prezident Miloš Zeman ještě dnes přijme demisi ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD). Příští týden se setká s kandidátkou na ministryni Janou Maláčovou (ČSSD). Předpokládá, že ji poté jmenuje ministryní, řekl Zeman. Návrh na Krčálovu demisi mu zaslal premiér Andrej Babiš (ANO).

"Přečetl jsem si některé údaje z jejího životopisu. Oceňuji, že absolvovala dvě prestižní vysoké školy. Tady byl položil důraz na to slovo prestižní a těším se, až se s ní seznámím," řekl Zeman.

Před novináři v úterý Babiš ocenil, že Hamáček situaci kolem Krčála vyřešil rychle. Situaci v čele ministerstva práce probere o víkendu s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Krčál na dnešní zasedání kabinetu už nedorazil, zastoupil ho náměstek Tomáš Martinec.

Maláčová působila rok jako vedoucí oddělení institucionální komunikace Evropské unie při úřadu vlády. Od ledna 2012 do dubna 2014 byla zástupkyní Kanceláře Senátu při Evropském parlamentu, uvedla ČSSD. Magisterské tituly získala v oboru politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a oboru politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole.

Řada politiků v úterý Krčálovo rychlé rozhodnutí ocenila ve srovnání s předchozí rezignací ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO). Tři týdny od jmenování tak už vláda vyměnila dva ministry.