Do politiky v Česku chodí lidé bez vzdělání a schopností, říká ke kauze plagiátů politolog Lebeda

Tomáš Lebeda

Tomáš Lebeda Zdroj: Michal Tomeš, E15

Po skandálu bývalé ministryně Taťány Malé s plagiátem diplomové práce čelí podobným nařčením i šéf rezortu práce a sociálních věcí Petr Krčál. Ten měl opsat části ve své bakalářské práci, kterou psal na téma Mládež a volný čas na Univerzitě Tomáše Bati. „V současnosti to vyplouvá na jednotlivé politiky proto, že právě oni jsou v hledáčku,“ poukazuje na širší problém českého školství vedoucí Katedry politologie a evropských studií Tomáš Lebeda. 

Co může kauza týkající se pana ministra Krčála a exministryně Malé napovídat o české politice a nové vládě vůbec?

Obávám se, že vzniklá situace je důsledkem toho, že to asi byl na českých vysokých školách mnohem masovější jev, než si vůbec umíme představit. V současnosti to vyplouvá na jednotlivé politiky proto, že právě oni jsou v hledáčku. Kdyby se do něj dostal někdo jiný, tak to může vyplavat i na řadu jiných lidí.

Samozřejmě to souvisí s kvalitou škol. Měli bychom začít vnímat, že není vysoká škola jako vysoká škola a magisterský titul jako magisterský titul. Jsou školy, které si hlídají diplomové práce, zpravidla jsou to školy kvalitní, typicky univerzity Karlova, Masarykova nebo Palackého, kdy si myslím, že ty školy měly snahu, aby absolventi měli nějakou úroveň.

A co ty ostatní?

Pak tu ale máme řadu škol regionálních nebo soukromých, kde je ne vždy snaha o kvalitu. Pro řadu z nich, a to vycházím ze zkušenosti pedagoga, je primární to, kolik student škole přinese peněz. Tam se pak začne promíjet leccos. Zde si myslím, že se jedná o mnohem hlubší problém, než je třeba u stávajících ministrů.

Znamená to tedy, že veřejnost a politici nerozlišují mezi kvalitním a nekvalitním vysokoškolským vzděláním? Andrej Babiš na post ministryně nominoval Taťánu Malou, o jejímž vzdělání na Panevropské univerzitě se spekulovalo ještě před skandálem s plagiátem.

Já osobně bych na pozici premiéra velmi váhal, zda někoho s takovým vzděláním jmenovat ministrem spravedlnosti. Ta škola v komunitě právníků nemá absolutně žádný respekt a nebude ho mít ani jako její absolventka. To je samozřejmě pro ministra ohromně diskvalifikující. Podívejte se na seznam britských premiérů, kteří pouze výjimečně nejsou absolventi Oxfordu.

Někdy se na postu nachází bývalí studenti Cambridge, což jsou naprosto srovnatelné školy. Dobře, máte tam také Gordona Browna, který vystudoval univerzitu v Edinburghu, jenže on ji byl schopen dokončit v jednadvaceti letech a okamžitě poté se stal rektorem té školy. V Británii do vrcholné politiky chodí lidé se špičkovým vzděláním, kteří na to opravdu mají.

Mně se zdá, že u nás chodí do vrcholné politiky lidé, kteří nejen, že nemají vzdělání, ale nemají ani schopnosti. Vůbec to ale nevztahuji k této vládě. Nyní to vyhřezlo a je to asi vidět víc, než předtím, ale já si myslím, že je to obecnější problém. Měli bychom se zamýšlet nad tím, proč politika netáhne ty nejlepší z nejlepších.

Takže zde až tak nejde o to, že zde došlo k odhalení nějakých plagiátů?

Do politiky jdou u nás lidé, kteří by si v Británii nebo v Německu v politice neškrtli, případně by jich bylo nesrovnatelně menší procento. A to je podle mého závažný problém.

Nemůže současná situace kolem diplomů vyeskalovat v nějaký hon na osoby veřejného života?

Je fakt, že podobná série skandálů byla i v jiných zemích, například v Německu. Samozřejmě to souvisí s tím, že v době, kdy ti lidé práce psali, a někteří z nich na horších vysokých školách, tak ty standardy nebyly, stejně jako technické nástroje jak na to podvody přijít.

I na dobré škole u dobrého vedoucího se může stát, že si něčeho nevšimne. Tím, že dříve neexistovaly srovnávací softwary, mohla řada věcí zůstat nepovšimnuta i na dobrých školách. Nicméně si myslím, že v mnohem nižší míře než na těch školách, kde se to nezkoumalo.

Neměl by si tedy procesem přezkoumání vzdělání projít každý politik nebo vysoký úředník?

Já mám pocit, že k tomu už dochází. Když se podíváte, tak novináři sledují, kdo kde studoval. Vzpomeňte si, jak se propíralo angažmá jiných politiků v minulosti a jejich vzdělání.

Je to v současnosti trend a nastupující generace politiků bude mít tu výhodu toho, že budou vědět, co si mohou dovolit. Když dnes někdo studuje, tak ví, že pokud teď udělá chybu, tak se mu ta chyba může za dvacet let vrátit.

Mohla by mít současná situace kolem diplomů dopad na tradiční vysoké školy?

Myslím si, že ne. Jak říkám, žádná škola nemůže u starých prací vyloučit, že by tam došlo k plagiátorství už jen proto, že jsou věci, na které ani poctivý vedoucí přijít nemůže. Ale to procento bude na těch dobrých školách velmi nízké. Myslím si, že tím, jak se zlepšují technické možnosti kontroly, tak bude stále menší a menší.

U nás jsou studenti od prvního ročníku jasně instruování, že přebírání myšlenek a plagiátorství je nepřijatelné. A jsou s tím neustále konfrontování v seminárních pracích, není to tak pro ně nic nového. A ten kdo se plagiátorství dopustí, činí tak naprosto úmyslně s vědomím podvodu. Bohužel nevím, jaká je dnes situace na soukromých školách, to nedokážu posoudit v tomto směru.