Do měst a obcí se přisypou miliardy navíc

Plzeňská radnice

Plzeňská radnice Zdroj: CC BY-SA 3.0: PatrikPaprika; WikimediaCommons

Obce a města se od příštího roku dočkají více peněz z vybrané daně z přidané hodnoty. V účinnost vstoupí novela zákona o rozpočtovém určení daní, která zvyšuje podíl obcí a měst z dosavadních 21,4 procenta na 23,58 procenta. Stát vybere DPH a uvedený podíl pak podle stanoveného klíče přerozdělí obcím a městům. V příštím roce by jim to mohlo vynést podle dosavadních odhadů navíc asi 8,5 miliardy korun. 

Novelu zákona ve Sněmovně předložilo zastupitelstvo Libereckého kraje. Obce měly až do konce loňského roku z vybrané DPH 20,83 procenta. O peníze přišly v roce 2012, kdy zákon za pravicové vlády podíl obcí naopak snížil. Tehdy bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu kvůli financování druhého důchodového pilíře, který ale současná vláda zrušila.

Obce a města dostaly vyšší podíl na DPH již na základě změny zákona z roku 2015, která jim přidělila podíl 21,4 procenta. Podle libereckých zastupitelů však toto navýšení nebylo dostatečné. Ministerstvo financí již dříve vyčíslilo, že podle nově změny od příštího roku získají na zvýšení podílu na DPH čtyři největší města, tedy Praha, Brno, Plzeň a Ostrava, dohromady asi 3,4 miliardy korun. Obce do stovky obyvatel, kterých je kolem 450, dostanou ročně za obec zhruba 50 tisíc korun navíc.

Novela zákona také zvyšuje při rozdělování peněz jednotlivým obcím kritérium počtu žáků navštěvujících školu v daném místě. Na jednoho žáka by tak mělo připadat nově až 13 700 korun.

Změnu zákona podpořily letos v lednu ve společném memorandu organizace zastupující samosprávy: Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR.

Uvedly v něm mimo jiné, že obce zajišťují největší objem veřejných služeb, historicky přetrvává dluh na jejich infrastruktuře a dostávají nové a nové povinnosti bez přiměřeného financování ze strany státu. "Obce hospodaří dobře a odpovědně a jsou tak základními pilíři státu, o které se stát může opřít i v budoucnosti," stojí v memorandu.