DPP chce koupit 56 tisíc nových karet, od EMS chce nabídku ceny

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

Pražský dopravní podnik (DPP) vyzval firmu eMoneyServices (EMS), aby mu zaslala cenovou nabídku na nákup 56 tisíc nových licencí pro karty opencard.

Dopravní podnik zároveň žádá, aby firma vyčíslila, kolik DPP dluží za 250 tisíc karet, za jejichž licenci ještě nezaplatil, ale byly vydány. Celkem je v Praze vydáno 1,2 milionu karet, licenci jich má ale jen 950 tisíc. EMS vlastní autorská práva k opencard.

„Vedení DPP požaduje po EMS konstruktivní přístup, tak aby byl zajištěn bezproblémový chod pro cestující pražskou MHD. Věřím, že EMS již nebude dělat další obstrukce a dojde ke konečné dohodě. Z tohoto důvodu dnes odeslal DPP druhou výzvu, ve které požaduje od EMS znovu podání konkrétní nabídky,“ uvedl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Termín do čtvrtečních dvou hodin

Podle vyjádření DPP již firma EMS údajně dvakrát dohodnuté jednání zrušila. Termín, do kdy má firma nabídku doručit, si DPP stanovil do čtvrtka 12. června do 14:00.

DPP v současné době dluží za již odebrané, ale nelicencované karty přibližně 13 milionů korun. Dalších skoro 35 milionů si EMS nárokuje kvůli takzvanému bezdůvodnému obohacení, kdy karty nějaký čas fungovaly bez uzavřené smlouvy s EMS o podpoře systému opencard. Nárok na peníze za nedůvodné obohacení již dříve Praha i DPP odmítly.

Svůj dluh za licence vůči EMS za 250 tisíc karet se již rozhodla splatit i Praha. Také vedení města se rozhodlo, že dokoupí dalších 56 tisíc licencí. Za transakci dá Praha 27 milionů korun. Rozhodli o tom na úterním jednání pražští radní.

Karta za 1,35 miliardy
Projekt opencard vyšel na 1,35 miliardy korun. Kartu si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem milionu. V souvislosti s opencard bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. Občanské iniciativy i média upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.