Druhá zlatá. Ledecké přibude velký sponzor a další kontrakty se jen pohrnou

Ester Ledecká vyhrála zlato na lyžích i snowboardu

Ester Ledecká vyhrála zlato na lyžích i snowboardu Zdroj: Reuters

Vítězné gesto Ester Ledecké. Na olympiádě v Pchjongčchangu má druhé zlato.
Krátce před cílem. Ester Ledecká už věděla, že jí další zlato neunikne.
Radost Ester Ledecké. Z olympiády si odveze dvě zlata.
Zlatá Ester Ledecká v cíli paralelního obřího slalomu snowboardistek
Zase nejlepší. Zlatá Ester Ledecká v cíli paralelního obřího slalomu snowboardistek.
16
Fotogalerie

Ester Ledecká je dvojnásobnou olympijskou vítězkou. Na hrách v Pchjongčchangu po zlatu v lyžařském super-G vyhrála i paralelní obří slalom na snowboardu, kde byla velkou favoritkou na titul. Úspěch české hvězdě ještě více pomůže při vyjednávání se sponzory. Již před olympiádou byl na spadnutí jeden globální kontrakt, který má po dvou olympijských vítězstvích Ledecká téměř jistý. 

"Byl to fajn den, užila jsem si to," pochvalovala si Ledecká po druhém zlatém závodě v rozhovoru pro Českou televizi. Připustila, že přechod z lyží na prkno tentokrát nebyl úplně hladký. "Těch pár dní bylo krušných, nedokázala jsem se do toho moc dostat. Nakonec jsem se stihla rozjezdit," řekla. Ledecká se do dějin olympijských her zapsala jako první žena, která získala na jedněch hrách dvě zlata v odlišných sportech. 

"Jsme svědky něčeho unikátního, co historie olympijských her nepamatuje. Věřili jsme, že se takové chvíle dočkáme, kvůli takovým momentům tady jsme. Kvůli nim tuhle práci děláme," uvedl šéf marketingové divize agentury SportInvest David Trávníček, která Ledeckou zastupuje.

Unikátní kombinace Ledeckou zpopularizovala po celém světě a dá se očekávat, že přitáhne významné sponzory. Již před olympiádou o jedné významné smlouvě mluvil Trávníček v rozhovoru pro deník E15. „U Ester věříme, že olympijský úspěch nám pomůže k jedné další globální smlouvě. Takové ambice máme i proto, že se prosazuje v masovějším sportu, než je snowboard, v alpském lyžování,“ řekl jako předzvěst historického úspěchu Trávníček před záčátkem Her.

S medailí ze sjezdu přitom agentura nepočítala, sázela především na dobré umístění na snowboardu. "Doufáme, že přepíšeme knihy sportovního marketingu v kapitolách o využití osobnostních práv sportovce, individuality," řekl Trávníček po druhém zlatém závodě. Za dvě zlaté obdrží Ledecká od Českého olympijského výboru odměnu 3,5 milionu korun. „Dokud mě to bude bavit dělat obojí, budu dělat obojí. A takhle se tím, doufám, i dobře živit,“ řekla po závodě sama Ledecká v rozhovoru pro iSport.

Velký rozhovor s Davidem Trávníčkem čtěte zde:

Trávníček rýsující se smlouvu Ledecké přirovnal například ke kontraktům, k jimž se upisuje například Petr Čech, pravděpodobně nejúspěšnější hrající český fotbalista. Smlouva přitom nemusí být podobná pouze z hlediska podmínek, ale především obdrženými financemi, což Ledeckou zařadí se mezi světovou špičku. 

To však neznamená, že by o Ledeckou nebyl ze strany sponzorů doposud zájem. Lyžuje v takzvaném Visa týmu, jež sponzoruje provozovatel platebních karet, jedním z jejích hlavních partnerů je například Coca-Cola, zároveň také sponzor letošní olympiády. Mezi významné značky podporující dceru zpěváka Janka Ledeckého patří rovněž automobilka Audi.

Trávníček poukázal na systém financování sportu v České republice. Považuje jej za špatný. "Ester Ledecká, Martina Sáblíková i další sportovci museli jít vlastní cestou, aby se dostali až na olympijská pódia. Právě ve chvílích úspěchů je důležité myslet na budoucnost v širším kontextu," řekl Trávníček. Sport Invest z medailistů zastupuje i rychlobruslařku Sáblíkovou, která v Koreji získala již šestou olympijskou medaili. Byla druhá v závodu na 5000 metrů.

Ledecká vydělávala i sázkařům. Lidé vsadili na výsledek sportovkyně v sobotním paralelním obřím slalomu na snowboardu zhruba čtyři miliony korun. Z toho na vítězství přes jeden milion korun. Více sázek šlo jen na hokej.

Více o úspěchu Ester Ledecké čtěte na iSport.cz

Historický milník, píšou světová média o Ledecké

"Je to pravděpodobně nejlepší příběh těchto her. Absolutně neuvěřitelný. Je skvělá sportovkyně. Vždyť i jen jedno olympijské zlato na lyžích je pořádně těžké," rozplýval se komentátor britské BBC.

"Na rozdíl od šokující výhry v super-G, které ani ona sama nemohla uvěřit, dnes nebylo o jejím vítězství od začátku do konce pochyb. Vyhrála s mnohem větším náskokem, než byla před týdnem setina sekundy " napsal US Today.

Britský Dail Mail píše o "zázraku na sněhu", italský list Corriere della Sera o "legendě". Americká televize NBC znovu připomíná, že Ledecká by měla velké šance i ve sjezdu, kdyby jí nekolidoval s přípravou na snowboard.

Francouzská agentura AFP označila Ledeckou za superstar. Připomněla, že vítězství jednoho závodníka v různých sportech je na zimních hrách ojedinělé a patří už dávné minulosti. Češka tak podle agentury dodala olympismu "skutečné osvěžení".

"Ledecká zlatá ve dvou různých sportech!" zní titulek zpravodajského webu švýcarského deníku Tribune de Geneve. Takový dvojnásobný triumf, jaký se povedl české snoawboardistce a lyžařce, podle něj překračuje chápání. "A není to pro nic za nic, že až dosud se nikomu nepovedlo na zimní olympiádě prosadit ve dvou tak odlišných disciplínách. Až Ester Ledecká to dokázala a zanechala nesmazatelnou stopu ve svém sportu, ve svých sportech," napsal Tribune de Geneve.

Francouzský sportovní deník L´Équipe před týdnem věnoval překvapivému olympijskému vítězství české obojživelnice na lyžích celou stranu a i dnes ráno zařadil na web zpravodajství o Ledecké jako hlavní zprávu pod titulkem "Dějinná Ledecká".

"Ester Ledecká - napůl lyžařka, napůl snowboardistka - vstoupila do historie," zní titulek deníku Le Monde, pro nějž je výkon české sportovkyně také hlavní sportovní událostí. "Žádná sportovkyně nikdy nevyhrála dvě zlaté medaile ve dvou odlišných disciplínách na zimních olympijských hrách, než to dokázala Ester Ledecká," uvádí svůj článek Le Monde.

Připomíná slova snowboardového trenéra Ledecké Justina Reitera, který její schopnost závodit špičkově na lyžích i prkně zdůvodnil tím, že "je jednou z nejlepších žijících sportovkyň". "Před těmito olympijskými hrami bychom si mohli myslet, že přehání, ale teď už ne," uzavírá Le Monde.